Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gasi se televizija „Zelena TV zdravlje”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2023.

Autor: Miodrag Popov Izvor: Glas regiona

Gasi se televizija „Zelena TV zdravlje”

Gasi se televizija „Zelena TV zdravlje“ zbog stalnih sudskih progona OFPS-a

Dok ni sudijama nije jasno zašto se prijavljuju i tuže televizije od strane Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Trivko Savić, direktor „Zelena TV zdravlje“ izjavio je da je zbog konstatnih napada i zasipanja njegove televizije tužbama koje je OFPS pokrenuo protiv njega, prinuđen da ugasi “Zelenu TV zdravlje”.

Trivko Savić, ugledni televizijski producent sa više od pola veka iskustva, radeći na RTS-a i BK TV, među prvima je započeo privatni biznis u ovoj zemlji još 1989. godine, osnivajući agenciju za TV produkciju. Kao veliki borac u svom poslu, sada, sa 74 godina, prinuđen je da se brani u predistražnom postupku, koji je OFPS pokrenuo protiv njega pred Privrednim sudom.

-Ne mogu više, OFPS me bukvalno teroriše sudskim tužbama, a danas idem na saslušanje u Privredni sud, jer je na inicijativu OFPS protiv mene pokrenut predistražni postupak, kao da sam nekakav kriminalac.

Gotovo u dahu govori ovaj medijski stvaralac kome je televizija, i u poznim godinama – život, da se posle svega oseća baš kao što kaže, kriminalac. Televiziji je posvetio svoje decenije, a danas, uprkos tome što je i dalje aktivan, ovaj sudski poziv ga je potpuno urušio.

-OFPS me prijavio i protiv mene je otvoren predistražni postupak jer im nisam dostavljao takozvane „košuljice“. To je spisak fonograma koji se koriste u TV programu, a pod autorskom su zaštitom OFPS. Ali, ja uopšte ne koristim zaštićene fonograme jer sam kupio prava za emitovanje i stoga ne koristim ni jedno zaštićeno delo od strane OFPS.

Kada sam to i napisao u „košuljici“ njihov kompjuterski softver je odbio da primi uz mejl-odgovor da je predata košuljica neispravna.

Nazvao sam OFPS i oni su mi rekli da je softver tako programiran, i da moram “bar nešto” da upišem kako bi košuljica bila validna i prihvaćena.

Dakle, ako vi napišete istinitu informaciju da niste koristili ni jedan zaštićeni fonogram OFPS-a, oni (putem programiranog kompjutera) tu činjenicu ne uvažavaju i to pretvaraju u potpunu neistinu – da vi niste predali košuljicu. Zatim sledi prijava Sudu i sada sam ja u privrednom kriminalu zbog istine. Znači, oni me terete i prijavljuju Sudu zato što nisam upisao neistinu.

Kada bih ja „ bar nešto“ upisao, to bi bilo netačno i nepravo stanje, a njima bih dao alibi da to naplate u vidu mesečne akontacije.

Demonstrirajući kako softver OFPS-a radi, Savić je pokazao da je istog momenta softver odbio košuljicu na kojoj je pisalo: „nije bio fonograma u oktobru“. Drugim rečima, OFPS ne dozvoljava mogućnost najobičnije činjenice da televizija u određenom mesecu nije koristila ni jedan njihov zaštićeni fonogram. Kako bi izbegli progon OFPS-a, mnogi emiteri u ovoj neregularnoj situaciji upisuju „bilo šta“.

Stoga je logično pitanje: kojim autorima OFPS raspodeljuje novac za taj mesec, u kojem nije bilo njihovih fonograma. Odgovor je jednostavan i sam se nameće – novac ostaje u OFPS-u. Da li je to zakonito i sa kojim pravom se pokreću tužbe OFPS u situaciji kada televizije ne žele da budu deo ove neregularne situacije.

-Akontacije OFPS-a su užasno visoke, meni redovno dostavljaju iznos od oko 90.000 dinara i ja im naravno ne plaćam, jer ne koristim njihove fonograme pošto imam svoje. Takođe, sa OFPS-om nemam zaključen ugovor iz istog razloga, ali me oni i zbog toga tuže i traže da mi izvršitelji plene imovinu, iako nemam ugovor sa njima, ne koristim fonograme, niti bilo koju njihovu uslugu.

Neizdrživa je i ponižavajuća situacija da gotovo svakog meseca zbog ovoga idem po sudovima, gde se tretiram kao kriminalac. OFPS me proganja, dok ja treba da mislim o programu, platama, zaposlenima. Kako je za mene ovo preveliki stres, prinuđen sam da zatvorim televiziju. Razlog tome je jedan jedini – teror OFPS-a nad ovom televizijom. Ne mogu više to da izdržim, i zato gasim svoju televiziju.

Ova televizija, sasvim očigledno, nije usamljen slučaj progona od strane OFPS-a. Taj „medijski teror“ se primenjuje i nad drugim televizijama, što je razlog da se o ovoj temi javno govori: o upotrebama i zloupotrebama Udruženja građana OFPS-a, koji je svoj interes stavio iznad javnog interesa u informisanju ovakvim postupcima. Na taj način je zloupotrebio svoju ulogu u medijskom prostoru kao jedini koji se može baviti tom delatnošću i prikupljati pare.

Sudije sa kojima smo razgovarali i koji treba da presude su iznenađeni ovakvim prijavama za privredni prestup i gotovo zbunjeni neverovatnom činjenicom da OFPS može da podnese prijavu zbog nedostavljanje košuljica u slučajevima kada televizije nisu u tehničkoj mogućnosti da im dostavite ispravnu, tačnu i legalnu košuljicu, već od njih zahtevaju da se košuljice popune na način kojim se neistinito predstavljaju korisnikom njihovih usluga.

Teško je poverovati da je tako nešto moguće, ali OFPS, koji se stavlja iznad medija, nije nikakvo državno telo, već Udruženje građana. Niko ne spori proces naplate korišćenja fonograma autora koji su pod njihovom zaštitom, što je u skladu sa zakonom.

Međutim, ovde se radi o zloupotrebi tog prava, obzirom da se televizijama ne dozvoljava mogućnost da one ne koriste zaštićene fonograme OFPS-a. Ukoliko emiteri ne koriste njihove fonograme, sledi im pravi medijski linč i progon koji vodi ka gašenju televizije. Stoga je potpuno legitimno pitanje -da li televizija postoji zbog OFPS-a ili građana i prava na informisanje.

Kako bismo se suprotstavili ovoj neregularnoj situaciji, pozivamo i druge televizije da nam se jave ukoliko su imale ovakav ili sličan slučaj zloupotreba od strane OFPS-a, da o tome javno progovorimo i postavimo pitanje: dokle više?!

href="http://www.glasregiona.rs/politika/%d0%bf%d1%83%d1%88%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83-%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%92%d0%b8-%d0%bc%d0%b5/">
 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi