Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lažne vesti i dezinformacije najveći neprijatelj demokratije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2023.

Autor: Elzana Djulović Izvor: radiostoplus.com

Lažne vesti i dezinformacije najveći neprijatelj demokratije

Lažne vesti i dezinformacije u medijima su jedan od najvećih neprijatelja demokratije koje ostavljaju posledice u društvu, a sloboda medija bez društvene odgovornosti ne postoji, složili su se u Novom Pazaru učesnici panela o društvenoj odgovornosti medija i lažnim vestima.

Novinarka nedeljnika „Vreme“ Jovana Gligorijević smatra da je društvena odgovornost medija vrlo usko povezana sa slobodom jer se u suprotnom stvara veći prostor za širenje lažnih informacija.

„Kada govorimo o slobodi medija, često zaboravljamo pojam odgovornosti, jer ako imamo zadatak da istinito informišemo javnost uvek moramo imati u vidu da smo odgovorni“, rekla je Gligorijević.

Dodaje da je „fenomen lažnih vesti“ izuzetno velik i širok i da je zastupljen i na lokalnom ali i globalnom nivou, te da je neophodno sve relevantne faktore uključiti u borbu protiv ove opasne pojave.

„Fenomen dezinformacija je nešto što je uvek postojalo ali se u poslednjih desetak godina širi „i arterijski i kapilarno“ i nekada nam se čini uzaludnim sve što se na tu temu priča ili radi. Smatram ipak da je i mali doprinos jako bitan jer pomaže građanima kako da provere istinitost, kome da veruju i kako da prepoznaju laž“, navodi Gligorijević.

Novinar Nedim Sjedinović smatra da lokalni mediji imaju bolju vrstu komunikacije sa građanima, kao i da manje štete nanose društvu od centralnih medija.

„Lokalni mediji imaju direktniji i neposredniji kontakt sa građanima, i na taj način oni mogu lakše da prepoznaju spinovanja, dezinformacije i medijske devijacije. Ipak, ključna bitka kod lažnih vesti i štetnih sadržaja koje ostavljaju štetne posledice u društvu dešava se na centralnom nivou“, rekao je Sejdinović.

On ističe da je to što Novi Pazar ima čitav niz političkih aktera koji utiču na medijsku scenu bolje nego da postoji “samo jedan medijski input”.

„U tom konglomeratu različitih glasova se može doći do nekih proverenih informacija, i bolje je da postoji višeglasje“, smatra Sejdinović.

Na konferenciji „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“ koju je danas u Novom Pazaru organizovala Akademska inicijativa „Forum10“ učestvovali su predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Misija OEBS u Srbiji, kao i novinari iz nekoliko gradova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi