Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ćeličaninu uručena nagrada „Nikola Otaš“ za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2023.

Autor: RTK Izvor: RTK

Ćeličaninu uručena nagrada „Nikola Otaš“ za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi

Goran Ćeličanin iz Varvarina dobitnik je nagrade „Nikola Otaš“ za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi, koju su po šesti put dodelili Udruženje karikaturista Srbije i Beogradski aforističarski krug.

Nagrada mu je uručena u maloj sali Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu, u okviru 21. Međunarodnog festivala humora i satire Satira fest 2023.

Za najbolji aforizam, među više stotina izgovorenih, proglašen je: „Naš narod ima pare za crne dane. To mu je za svaki dan.“ Njegovom autoru Jovanu Zafiroviću iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice pripala je nagrada „Vuk Gligorijević“, koju mu je uručio predsednik BAK-a Slobodan Simić. Po prvi put uručena je i nagrada „Vesna Denčić“ – za najbolju seriju aforizama, a nosilac ovog priznanja postao je Mile Đorđijoski iz Delčeva u Severnoj Makedoniji.

Na Satira festu je uručena nagrada „Rastko Zakić“ Radivoju Ralu Damjanoviću iz Smedereva za najbolju satiričnu pesmu pod naslovom „Ponavljači“ i priznanje Vitomiru Ćurčinu za najbolju satiričnu priču nazvanu „Mobilni poligraf“.

Po tradiciji, osmi put uručena je „Nagrada za satiričnu hrabrost“ Beogradskog aforističarskog kruga, čiji je dobitnik Ljubomir Živkov, satiričar, publicista, novinar i kolumnista iz Beograda.

Priznanje za ukupan doprinos satiri pripalo Milenu Milivojeviću, književniku iz Bora.

Odličje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je satiričaru Ivi Miji Andriću iz Zagreba.

BAK je nagradio i najmlađe učesnike Satira festa – učenicu osnovne škole Jovanu Glidžić i učenika srednje škole Andriju Aleksića, oboje iz Niša.

Prethodno su satiričari iz regiona položili cveće na spomen-bistu književniku Radoju Domanoviću (1873-1908) na Kalemegdanu, u čast 150 godina od njegovog rođenja.

Ovogodišnji Satira fest bio je posvećen je satiričarki i glavnoj urednici elektronskog časopisa „Etna“ Vesni Denčić, koja je preminula pre tri godine, a povodom šest decenija od njenog rođenja i odvijao se pod sloganom „U društvu se ne šapuće!“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi