Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Borba protiv govora mržnje poseban izazov u današnjem društvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 10. 2023.

Autor: Fonet Izvor: Fonet

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog: Borba protiv govora mržnje poseban izazov u današnjem društvu

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je na Međunarodni dan nenasilja saopštilo da je neophodan stalan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja, a da je poseban izazov u današnjem društvu borba protiv govora mržnje.

U temelju kulture mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja nalazi se borba protiv siromaštva kao preduslova za poboljšanje položaja grupa u povećanom riziku od diskriminacije i poboljšanje položaja žena, navelo je Ministarstvo.

Prema mišljenju Ministarstva, poseban izazov u današnjem društvu predstavlja borba protiv govora mržnje, koji se javlja u govoru svakog pojedinca, uživo i u pisanom obliku, u tradicionalnim i elektronskim medijima, uključujući i društvene mreže.

Govor mržnje podrazumeva upotrebu reči koje diskriminišu i etiketiraju određene ranjive grupe u društvu, kojima se ne doprinosi debati u demokratskom društvu, već se, naprotiv, ograničava sloboda izražavanja i podstiče mržnja, agresivnost i neprijateljstvo i stvara nebezbedno okruženje za pripadnike osetljivih grupa, ukazalo je Ministarstvo.

Kako se ističe, potreba za uspostavljanjem pravde, mira i napretka je stalno prisutna i ne prestaje da bude aktuelna ni u današnjem svetu i društvu.

Međunarodni dan nenasilja obeležava se u svetu 2. oktobra, u čast rođenja Mahatme Gandija, borca protiv represije, nepravde i mržnje, tvorca filozofije nenasilnog otpora, u čijem je korenu ideja da je u cilju postizanja mirnog društva, svaki pokušaj upotrebe nasilja neracionalan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi