Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Res Publika: Novac samo za RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 09. 2023.

Izvor: FoNet

Res Publika: Novac samo za RTK

Šumadijski centar za građanski aktivizam, Res Publika, saopštio je da je Kragujevac prošle godine kroz subvencije uplatio 58 miliona dinara Radio-televiziji Kragujevac, dok je na mesečnom nivou ta kuća dobila onoliko koliko je tokom iste godine na javnom konkursu za svoje projekte dobilo osam medija sa sedištem u tom gradu.

Iako je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da lokalne samouprave javnim novcem, na konkursu, mogu da finansiraju isključivo medijske sadržaje kojima se ostvaruje javni interes u informisanju, Kragujevac godinama unazad finansira redovno poslovanje RTK, a iz gradske kase su namireni i svi dugovi nastali pre poništenja privatizacije, navodi se u istraživanju Res Publike.

Iz te organizacije ističu i da lokalna samouprava formalno RTK i ne tretira kao medij, već kao bilo koje javno preduzeće, pošto je posle jednog od restrukturiranja gradske uprave RTK "došla" pod ingerenciju Gradske uprave za komunalne poslove.

“Po zahtevu da nam dostave informacije o svim plaćanjima, po bilo kom osnovu, sa svih budžetskih linija prema medijima i javnim glasilima, nijedna od gradskih uprava nije nam prosledila podatke o plaćanjima prema RTK", objašnjavaju autorke istraživanja Bojana Vlajović Savić i Marija Milošević.

"Tek kada smo u novom zahtevu to izričito zatražili, Gradska uprava za komunalne poslove dostavila nam je dokumentaciju za uplate Radio televiziji Kragujevac", navode one.

Ova organizacija dodaje i da je Kragujevac šest godina ignorisao zakonsku obavezu da medijima dodeli novac na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa.

"Dok su se desetine miliona dinara godišnje slivale na račun RTK, poruka ostalima bila je da u budžetu nema para za konkursno sufinansiranje medija", navodi Res Publika.

U najtežem položaju su se našle Kragujevačke novine, kojima je zbog dugova prema štampariji početkom 2020. blokiran račun, što je ozbiljno ugrozilo opstanak jedinog štampanog medija u Kragujevcu i okolini.

U istraživanju Res Publike se navodi da je u Kragujevcu proteklih godina primetan trend osnivanja internet portala koji nisu upisani u registar medija, a u najvećem broju slučajeva nije moguće utvrditi ko su njihovi osnivači ili vlasnici, niti su poznati njihovi urednici i novinari.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi