Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbija četvrta u regionu po broju SLAP tužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2023.

Autor: Ana Mihaljčić/UNS Izvor: Juronjuz/UNS

Srbija četvrta u regionu po broju SLAP tužbi

Srbija je deseta zemlja u Evropi po broju zabeleženih SLAP tužbi, a četvrta u regionu, navodi se u ovogodišnjem izveštaju CASE koalicije, koja se bavi borbom protiv te vrste tužbi. Reč je o tužbama koje se najčešće pokreću za naknadu štete zbog tekstova u medijima, a čija je namera, zapravo, zastrašivanje novinara.

Trenutno se protiv portala "KRIK"  vodi 12 postupaka. Poslednju tužbu protiv njih podneo je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, zbog teksta u kojem "KRIK" tvrdi da je on poslovno sarađivao sa ljudima iz sveta kriminala. U "KRIK"-u kažu da ih ovi postupci iscrpljuju finansijski i da im oduzimaju vreme za rad.

Jelena Vasić iz KRIK-a kaže da svih 12 postupaka zahtevaju finansiranje sopstvene odbrane kako bi se isfinansirali advokati i platila sudska dokumentacija.

„Namera onih koji su nas tužili je bila da odustanemo od postupaka i da krenemo da se autocenzurišemo. Dakle, to nisu uspeli“, rekla je.

SLAP tužbe uglavnom se podnose zbog naknade štete, ali zapravo je njihova namera za zastrašivanje i iznurivanje medija i civilnog sektora, pojašnjavaju stručnjaci i preciziraju da su u pitanju učestala tužbe protiv određenog medija. Advokatkinja Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović rekla je da je suština vođenje dugotrajnih sudskih postupaka.

„Dokumentacija je obimna, tako da vi kad ste suočeni sa SLAP tužbom, otprilike ne bavite se svojim poslom, nego se bavite sudskim postupkom. Vi kad ste ekonomski jaka strana, ako ste vi korporacija, kompanija, javni funkcioner, vas je u stvari baš briga, realno gledeno. I ako izgubite spor vi ćete ga platiti, vi se tamo i ne pojavljujete, mislim naprosto pojavljuju se advokati, kao i u svakom postupku“, rekla je Konstantinović.

U Srbiji još ne postoji nikakav mehanizam koji bi medijima pružao pravnu zaštitu od SLAP tužbi, a brojke pokazuju da je ta vrsta tužbi postala svetski problem novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi