Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporteri bez granica pozivaju Evropsku komisiju da borba protiv ruske propagande bude deo pristupnih pregovora Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2023.

Autor: Una Grekulović Izvor: Cenzolovka

Reporteri bez granica pozivaju Evropsku komisiju da borba protiv ruske propagande bude deo pristupnih pregovora Srbije

Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija u srpskim medijima i za borbu protiv propagande, posebno ruske, budu deo pristupnih pregovora. Ove dve teme moraju biti uključene u paket „proširenja” i u izveštaj o vladavini prava koji je sada proširen i na kandidate za članstvo u EU, rekao je Pavol Salaj, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica.

Nakon početka rata u Ukrajini vidljiv je pojačan uticaj proruskog medijskog sadržaja u Srbiji, saopštavaju Reporteri bez granica (RBG), a Vlada Srbije, iako ima kontrolu nad velikim delom medijske scene, ne podstiče pouzdanije vesti i informacije kako bi rešila problem ruske propagande.

Uprkos tome što je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji, u kojoj su zabranjeni ruski propagandistički mediji, Srbija odugovlači sa reformom medijske regulative na koju se pred Evropskom komisijom obavezala da će sprovesti, navode RBG.

Reporteri bez granica osvrću se i na nacrt zakona o javnom informisanju i medijima koji je trenutno na javnoj raspravi za koji navode da ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim televizijskim kanalima. Ovaj nacrt, napominju, naišao je i na oštre kritike novinarskih udruženja iz Srbije.

„Šokantno je da Vlada Srbije, koja zvanično kaže da želi u EU, toleriše, pa čak i podstiče, širenje ruske propagande putem provladinih medija. Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija u srpskim medijima i za borbu protiv propagande, posebno ruske, budu deo pristupnih pregovora. Ove dve teme moraju biti uključene u paket ’proširenja’ i u izveštaj o vladavini prava koji je sada proširen i na kandidate za članstvo u EU”, rekao je Pavol Salaj, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica.

Kako navode RBG, u martu ove godine je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) identifikovala dva provladina kanala, TV Pink i TV Hepi, koji su posebno posvećeni „manipulisanju informacijama u širenju ruske ratne propagande”.

U emisiji „Aktuelnosti” na Hepi TV, jednoj od najgledanijih emisija u Srbiji, novinari komentarišu video-snimke iz ruskih i zapadnih izvora, koji su izvučeni iz konteksta i čiju autentičnost ne dovode u pitanje, navode RBG. U emisiji se čak koristi i ruska propagandna terminologija, „specijalne operacije” i „prisilna mobilizacija”, što se odnosi na rat u Ukrajini, a u aprilu 2023. tokom „Aktualnosti” emitovan je isečak iz video-snimka izjave zarobljenog ukrajinskog vojnika.

Iako je u provladinim medijima bilo nedavnih zastoja sa ruskom propagandom, Reporteri bez granica smatraju da to pre odražava ozbiljnost problema nego početak trajnog rešenja.

Televizija Pink je, pre nego što su se u Srbiji u maju desile dve masovne pucnjave, bila jedan od vodećih emitera proruskih stavova, nakon čega je napravila urednički zaokret i sada zauzima prozapadnu liniju, koju je otvoreno podržao vlasnik Pinka Željko Mitrović, stoji u tekstu RBG. Ovu naglu promenu Reporteri bez granica ocenjuju kao nametnutu sa vrha i simptomatičnu zbog načina na koji je novinarima uskraćena uređivačka nezavisnost, zbog čega su primorani da služe poslovnim i političkim interesima.

Reporteri bez granica od 2022. godine pozivaju vlast u Srbiji da preuzme sve što je u njenoj moći kako bi se ojačala nezavisnost i pouzdanost medija. Preporuke RBG se zasnivaju na merama zaštite nezavisnosti medija od bilo kakvog političkog uplitanja i usvajanje mehanizama poput Inicijative poverenja novinara, koju su RBG pokrenuli 2021. godine, navodi se u njihovom tekstu.

Srbija je rangirana na 91. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2023. godinu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi