Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smederevci bez pravih informacija o radu gradske vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 08. 2023.

Autor: Olivera Milošević Izvor: Politika

Smederevci bez pravih informacija o radu gradske vlasti

Rad Gradskog veća u Smederevu trebalo bi da bude dostupan javnosti, što precizira i Poslovnik o radu u članu 4. gde jasno stoji da se „javnost obezbeđuje davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija sa predstavnicima sredstava javnog informisanja i stvaranjem drugih uslova za upoznavanje javnosti sa radom i stavovima”.

U praksi je sasvim drugačije. Sednice Gradskog veća su zatvorene za javnost, novinari ne samo da ne mogu da prisustvuju već ne dobijaju ni dnevni red, konferencije za medije su „misaona imenica” , i tako već godinama.

Dok gradska vlada odluke donosi iza zatvorenih vrata, Smederevci su uskraćeni za većinu informacija od značaja za grad u kome žive.

Na ovaj način Gradsko veće ne krši samo sopstveni poslovnik, već povređuje ustavno pravo građana da budu obavešteni, a istovremeno krši i Zakon o javnom informisanju po kome niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, već su organi vlasti dužni da novinarima omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

Autorka ovog teksta je pre nekoliko dana uputila zahtev gradonačelniku Smedereva Jovanu Beču da rad Gradskog veća učini dostupnim javnosti. Iz njegovog kabineta ubrzo je stigao kratak odgovor da „gradonačelnik već godinu dana ne predsedava Gradskim većem”, pa se oko  daljih pitanja moramo konsultovati sa načelnikom Gradske uprave.

U odgovoru novinarki „Politike” Goran Milentijević, načelnik Gradske uprave, ističe da je javnost u radu obezbeđena tako što se „sva akta koje donosi Gradsko veće, a za koje je to propisano zakonom, objavljuju u ’Službenom glasniku’, na sajtu grada i oglasnoj tabli Gradske uprave”.

Na ovaj način Gradska uprava blagovremeno obaveštava svoje građane, odnosno javnost, pre svega o javnim konkursima i pozivima kojima je omogućeno da ostvaruju svoja prava iz različitih oblasti, a u nadležnosti su lokalne samouprave, navodi Milentijević.

Upravo ovaj odgovor otkriva kako aktuelna vladajuća garnitura u Smederevu doživljava medije i informisanje javnosti.

Novinari bi, po njihovoj percepciji, do informacija trebalo da dolaze čitajući „Službeni glasnik” ili gradski sajt (koji mesecima nije radio – prim. aut.) na kome se informacije ne ažuriraju redovno, ili da eventualno prošetaju do gradske kuće i na oglasnoj tabli vide šta ima novo.

Građane bi, po toj istoj percepciji, trebalo da zanimaju samo javni konkursi i akta, a umesto medija trebalo bi da prate službene listove i oglasne table. Ne sme se zanemariti ni činjenica da je ukinut i TV prenos sednica lokalne skupštine, pa Smederevci više „iz prve ruke” ne mogu da saznaju ni šta gradski odbornici odlučuju u njihovo ime i za njihov novac.

Istovremeno, to što prvi čovek grada ne predsedava Gradskim većem, što mu sleduje po funkciji, jedinstvena je praksa u Srbiji i novinarima je razlog više za pozornost.

Iako je javna tajna u gradu da je to direktna posledica sukoba dve struje unutar lokalnog SNS-a, građanima se ne smeju uskraćivati objašnjenja kako je Smederevo došlo dotle da gradonačelnik nema nikakav uticaj na članove gradske vlade, da odbija da potpiše budžet koji oni „kroje” a on po funkciji njime raspolaže.

Kako je moguće da se prvi čovek grada ne pita za većinu stvari? Ali, o tome niko ne želi da govori za medije, pa čak ni gradonačelnik. Zato je važno učiniti dostupnim za javnost rad Gradskog veća, što je „Politika” i tražila, ali sva je prilika da je baš ta škakljiva situacija jedan od razloga da se gradska vlada „učauri”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi