Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNDP objavio smernice za etičko medijsko obaveštavanje o samoubistvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2023.

Autor: Katarina Đorđević Izvor: Politika

UNDP objavio smernice za etičko medijsko obaveštavanje o samoubistvu

Svake godine oko hiljadu osoba u Srbiji digne ruku na sebe, a polna statistika smrti govori da su žene te koje tri puta češće pokušavaju suicid, a muškarci ti koji češće realizuju samoubistvo.

S obzirom da samoubistvo nije samo tragični čin koji pogađa pojedince i porodice, već javno-zdravstveni problem koji zahteva sistemski pristup , kao i da mediji imaju značajnu ulogu u izveštavanju o mentalnom zdravlju, jer prisustvo stigme, nerazumevanja, stereotipa i neznanja predstavlja jedan od osnovnih izazova u prevenciji suicida, UNDP je objavio „ Smernice za etičko medijsko izveštavanje o samoubistvu“.

Autorke ove publikacije su Tanja Bokun, psiholog i volonterka Centra „Srce” Slavica Ranisavljev Kovačev, psiholog i volonterka Centra „Srce” i Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme” i članica grupe „Novinarke protiv nasilja”.

Kako ističu predstavnici UNDP-a, medijsko izveštavanje o samoubistvu nosi dodatnu težinu jer veoma lako može da pokrene vrlo intenzivna osećanja publike i dovede do pojave suicidnih ideja, a senzacionalizam u izveštavanju, korišćenje neadekvatnog rečnika i simplifikacija uzroka ili poteškoća sa kojima se osoba suočavala, često doprinose širenju stigme i sprečavaju ljude da se obrate nekome za pomoć.

Smernice za etičko medijsko izveštavanje o samoubistvu pripremljene su sa ciljem da pomognu novinarima da kroz svoj rad doprinesu adekvatnom razumevanju složenosti suicida, uključujući i suicid počinjen vatrenim oružjem, kao i da deluju preventivno, razvijajući svest, znanja i odgovornosti u oblasti mentalnog zdravlja.

Ove smernice zasnovane su na priručniku „Prevencija samoubistva: priručnik za stručnjake zaposlene u medijima“ koji je Svetska zdravstvena organizacija objavila na srpskom jeziku 2005. godine, na publikaciji „Antistigma“ koju je izdao centar „Srce“, kao i na memorandumu o smernicama Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ iz 2019. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi