Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijsko sklonište Kragujevac: Odmah objaviti rešenja o medijskim konkursima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2023.

Autor: Medijsko sklonište Kragujevac Izvor: Medijsko sklonište Kragujevac

Medijsko sklonište Kragujevac: Odmah objaviti rešenja o medijskim konkursima

Medijsko sklonište Kragujevac izražava oštar protest zbog ponašanja Ministarstva informisanja i telekomunikacija koje ni 13 dana po isteku roka nije objavilo rešenja o raspodeli sredstava na devet medijskih konkursa.

Podsećamo da javni pozivi za sufinansiranje medijskih projekata nisu raspisani u skladu sa ranijim zahtevima medijske zajednice, odnosno na samom početku godine  ili krajem prethodne za narednu kalendarsku godinu, već tek sredinom marta. Konkursi su bili otvoreni do 12. aprila, a komisija je imala 90 dana da donese odluku o raspodeli sredstava i taj rok je istekao 11. jula.  

Smatramo da je neobjavljivanje rešenja o raspodeli sredstava na konkursima dodatni vid pritiska, naročito na lokalne medije u Srbiji, koji su i inače u stalnoj borbi za održivost. Verujemo da će svim korisnicima biti teško da sprovedu odobrene projekte u samo četiri meseca, koliko će im verovatno ostati za sve planirane aktivnosti.

Zato ZAHTEVAMO:

- da se rešenja o raspodeli sredstava ODMAH objave na veb sajtu Ministarstava i dostave učesnicima konkursa;

- da se ugovori o sufinansiranju potpišu u roku od dve nedelje od datuma objavljivanja rešenja;

- da se sredstva namenjena za realizaciju projekata isplate najkasnije do kraja avgusta 2023. godine.

Pozivamo ostala Medijska skloništa u Srbiji, kao i druga medijska udruženja i organizacije koje se u svom radu bave medijima da nam se pridruže u zahtevima i izvrše dodatni pritisak na Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Vladu Republike Srbije da konkursne procedure sprovode u skladu sa važećim zakonom i pravilnikom, kao i da svaki njihov segment učine transparentim.

U Kragujevcu, 25.07.2023.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

26.07.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 13:47

KRATAK ROK

Kratak rok je dve nedelje, na taj rok najviše utiče otvaranje namenskih računa i izričiti stav Uprave za trezor koji traži da se prilikom podnošenja zahteva priloži Ugovor, napominjem da lokalne samouprave a pretpostavljam ni Ministarstvo ne mogu da daju Ugovor jer nemaju broj namenskog računa učesnika na konkursu. Papirološko administrativni haos koji je napravljen gašenjem dugogodišnjih namenskih računa, a otvaranje namenskih računa posebno medija iz manjih sredina je danguba i trošak. Uprave za trezor Beograd, Smederevo, Kragujevac kojima pripadaju desetine opština samo na osnovu dostavljenog Ugovora otvaraju račun (ne na osnovu Rešenja) pa mnoge očekuje žurka koja još traje za one koji su kod lokalnih samouprava aplicirali i kojima su opredeljena sredstva. Apelujem na Udruženja da pokušaju da reše problem koji sam obrazložio i koji je jednog dana kad Ministarstvo objavi rezultate napraviti potencijalni administrativni haos.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi