Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Ukrajini ubijen ruski novinar Rostislav Žuravlev
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2023.

Autor: NUNS/EFJ Izvor: UNS

U Ukrajini ubijen ruski novinar Rostislav Žuravlev

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) zatražili su istragu ubistva novinara ruske novinske agencije RIA Rostislava Žuravleva koji je ubijen tokom ukrajinskog napada u okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporožje 22. jula ove godine.

Kako piše EFJ, ruska vojska je objavila da je ratni dopisnik Žuravlev ranjen u ukrajinskom udaru u Zaporožju, te da je preminuo od posledica ranjavanja tokom evakuacije prema zdravstvenoj ustanovi. Informaciju o njegovoj smrti potvrdila je i novinska agencija za koju je radio.

Osim toga, navodi se da su tog dana u Zaporožju ranjeni još i fotoreporter novinske agencije RIA Konstantin Mikhalčevsky, kao i dvojica medijskih radnika Izvestije kamerman Dmitry Šikov i dopisnik Roman Polšakov.

Ruska vojska tvrdi da je napad izveden tzv. kasetnom municijom čija upotreba, kako smatraju brojne organizacije za ljudska prava i grupe za kontrolu oružja, predstavlja kršenje međunarodnog prava. O upotrebi kasetnih bombi se, kako piše Dojče vele, pregovaralo 2008. godine, nakon čega je više od 100 zemalja širom svijeta potpisalo Konvenciju o kasetnim bombama, kojom se zabranjuje upotreba, proizvodnja, skladištenje i transport kasetne municije.

Kasetnom municijom, 22. jula ranjen je i kamerman Dojče velea, Eugen Šilk, a iz ovog medija navode da je reč o ruskoj municiji i napadu koji se desio kod ukrajinskog sela Družkivka na istoku Ukrajine. Dojče vele piše da se napad dogodio na vojnom poligonu ukrajinske vojske u Donbasu, udaljenom oko 23 kilometara od linije fronte, gde je njihov tim snimao vežbe pucanja ukrajinske vojske, nakon čega su uslijedile eksplozije. Prema objašnjenju njihovog dopisnika Matijasa Bolingera, ukrajinska vojska je potvrdila da je napad izvršen kasetnom municijom.

Novinarske organizacije EFJ i IFJ pozvale su zaraćene strane da pruže novinarima najbolju moguću zaštitu kako bi mogli sigurno obavljati svoje dužnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi