Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sejf džurnalists: Osuđujemo zastrašivanje novinara u BiH
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2023.

Autor: Sejf džurnalists Izvor: Sejf džurnalists

Sejf džurnalists: Osuđujemo zastrašivanje novinara u BiH

Sejf džurnalists mreža najoštrije osuđuje slučajeve krađe opreme novinarke Žane Karić Gauk i urednika Eldina Karića u Bosni i Hercegovini i pretnje novinarima TV Siri dok su izveštavali sa političkog skupa u Albaniji.

Dok su u subotu, 15. jula, proslavljali 14. godišnjicu portala Žurnal, nepoznata osoba je provalila u stan novinarke spomenutog portala Žane Karić Gauk i urednika Eldina Karića i ukrala im opremu za rad, odnosno dva računara.

Udruženje BH novinari (BHJA) oćenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara i urednika portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći političkari i državni funkcioneri u Bosni i Hercegovini.

Udruženje je javno pozvalo policiju Kantona Sarajevo da izvrši hitnu istragu u ovom slučaju, kao i da preduzme zakonske mere za sankcionisanje počinilaca.

Još jedan slučaj dogodio se juče novinarki Marsi Koreši i njenoj ekipi sa TV SIRI koji su dobili ozbiljne pretnje tokom izveštavanja sa skupa Socijalističke partije u gradu Rogožina, a usred predstojećih lokalnih izbora zakazanih za 23. jul.

Posada je izvestila da su im dve osobe, identifikovane kao rođaci kandidata Socijalističke partije Edisona Memole pretile i maltretirale ih.

Marsi Koreši i ekipa su uživo iz Rogožine izveštavali o organizovanju ručka za nastavnike, lekare i druge administrativne radnike od strane kandidata Socijalističke partije, što je čin zabranjen tokom predizborne kampanje.

Novinarka je izvestila da je više osoba, pešice i u vozilima, opkolilo i pretilo tv ekipi, fizički ih zgrabivši i zahtevajući da prestanu sa izveštavanjem i napuste prostorije. Prećeno im je čak i nasilnim izbacivanjem.

Policija Rrogožina je odmah reagovala na incident, nakon što je dobila poziv u pomoć od ekipe SIRI TV-a. Policijska služba je posavetovala posadu da podnese zvaničnu prijavu, identifikovala je i privela dve umešane osobe, koje su i stanovnici Rrogožine i rođaci kandidata Socijalističke partije, na dalje proceduralne radnje u policijskoj stanici Rrogožina.

„Kao direktor Sejf džurnalists mreže duboko sam zabrinut zbog nedavnih incidenata koji uključuju zastrašivanje i krađu usmerene na novinare u Bosni i Hercegovini i Albaniji. Ovo nije samo napad na novinare, već napad na demokratiju i pravo na slobodu govora. Da naglasim: Ne možemo dozvoliti da strah i zastrašivanje ometaju našu potragu za istinom. Čvrsto stojimo protiv ovih napada i nastavićemo da težimo ka svetu u kojem novinari mogu

da rade bez straha od odmazde.” – izjavio je Dragan Sekulovski, direktor Sejf džurnalists mreže.

Sejf džurnalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje svaki vid zastrašivanja novinara, bilo da se radi o provali u stan ili tokom direktnog prenosa. Mreža je zabrinuta zbog ovakve klime koja se stvara prema novinarima i poziva institucije u državama da reaguju na ove slučajeve i pokažu da štite prava novinara, medijskih radnika, te stoga poštuju demokratiju i slobodu govora.

Sejf džurnalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 17.07.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi