Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Treba nam sistem koji razume ulogu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2023.

Izvor: novaekonomija.rs

Treba nam sistem koji razume ulogu medija

Slobodan Georgiev, direktor vesti Nova S

 

Ako bismo zamislili idealan svet i u njemu zemlju u kojoj su medijske slobode na najvišem nivou, kakva bi to zemlja bila?

Pitanje medijskih sloboda je direktno vezano za druge slobode koje postoje u jednom društvu, kao i za pojam odgovornosti koji prati te slobode. Sloboda bez odgovornosti je anarhija, a sloboda koju prati odgovornost jeste ono što bismo voleli da imamo. Nažalost, mi o takvom društvu možemo samo da sanjamo jer borba za slobodu se kod nas shvata samo kao borba protiv drugog, a prava sloboda je kada razumemo i slobodu drugog i priznajemo individualne slobode.

U Srbiji je sloboda kada se svi zajedno suprotstavljamo spoljnom neprijatelju koji hoće nešto od nas i ovo društvo nikada nije iskoračilo dalje od toga i priznalo individualne slobode kao nešto važno. Ako je tako, onda je pitanje medijskih sloboda tek nešto maglovito i egzotično, jer bez uređenog društva, zasnovanog na vladavini zakona a ne na zakonu jačeg, nema mesta za slobodne medije.

Zato danas ovih sto novinara (metaforički) koji u Srbiji pokušavaju da se drže nekog novinarskog standarda, koji pokušavaju da sačuvaju zrno dostojanstva profesiji, izgledaju kao deo nekog rezervata i ne bi me čudilo da uskoro dobiju status zaštićene vrste, poput onih orlova sa Uvca.

Da sede zatvoreni na nekom ćošku interneta i da služe kao pokazatelj onima koji vladaju da i to kod nas postoji i da se njima daje redovno hrana i da ih niko u tom zabranu ne dira. Čini mi se da je u ovakvim okolnostima to maksimum koji novinari mogu da dobiju a da ne budu u potpunosti istrebljeni.

A kako bi to „idealno“ moglo da bude za to se moramo izboriti, baš i kolege u svim drugim državama u kojima postoji sistem koji razume ulogu medija kao neke vrste četvrte grane vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi