Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarske organizacije kritikovale plan otpuštanja radnika nemačkog tabloida Bild
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 06. 2023.

Autor: EFJ Izvor: Media centar Sarajevo

Novinarske organizacije kritikovale plan otpuštanja radnika nemačkog tabloida Bild

„U tako velikoj medijskoj grupaciji moraju se ponuditi alternativni poslovi.“

Nemački najprodavaniji tabloid Bild najavio je da će otpustiti oko 200 ljudi i zatvoriti oko jedne trećine svojih regionalnih izdanja širom zemlje. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Udruženju nemačkih novinara (DJV) u suprotstavljanju planovima izdavača Aksel Springer SE, pozivajući da nijedan novinar ne bude otpušten.

Ovaj potez dolazi nakon što je kompanija ove godine pokrenula veliki pomak ka potpuno digitalnom poslovanju. Pozivajući se na e-mail poslan zaposlenima u ponedeljak, 19. juna 2023., Gardian je prvo izvijestio da će se Bild „rastati od kolega koji imaju zadatke koje u digitalnom svijetu obavlja umjetna inteligencija i/ili automatizovani procesi“. Te informacije je kasnije demantovala kompanija Aksel Springer, koja je u izjavi rekla da ukidanje radnih mijesta ni na koji način nije povezano sa umjetnom inteligencijom, već je dio restrukturiranja regionalnih medija.

DJV oštro je kritikovalo planirana otpuštanja: „Ako izvršni direktor Matijas Dopfner želi da otpusti grupu zaposlenih, to je antisocijalno prema zaposlenima, ali i ekonomski izuzetno glupo. Bild je i dalje donosioc profita Aksel Springera. Manje regionalnog izvještavanja znači manje usluga čitaocima, a samim tim i manje čitalaca“, rekao je predsednik DJV Frank Uberal. „Ne smije biti otpuštanja. U tako velikoj medijskoj grupaciji moraju se ponuditi alternativni poslovi. Springer to duguje svojim ljudima“, dodao je Uberal.

„Sa povećanjem kanala distribucije, digitalnom novinarstvu je potrebno više kolega u redakcijama, a ne manje. Upotreba umjetne inteligencije ne može da preuzme ljudsku kreativnost, klasifikaciju istraživanja i novinarsku odgovornost za koju se novinari zalažu“, upozorio je Kristof Šmic, član Ver.di nacionalnog odbora odgovoran za medije.

Uprkos inflaciji, energetskoj krizi i ratu u Ukrajini, grupacija je dobro zaradila 2022. godine sa godišnjom prodajom od 3,9 milijardi eura i profitom od tri četvrtine milijarde eura, navodi Ver.di.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi