Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Eksperti Evropske radiodifuzne unije i RTS-a o tome šta veštačka inteligencija donosi televiziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 06. 2023.

Autor: RTS Izvor: RTS

Eksperti Evropske radiodifuzne unije i RTS-a o tome šta veštačka inteligencija donosi televiziji

Radio-televizija Srbije je ovih dana bila centar skoro svih javnih medijskih servisa Evrope. U Galeriji naše kuće održan je sastanak eksperata Evropske radiodifuzne unije i RTS-a. U dvodnevnoj poseti, oko 60 učesnika održalo je brojna predavanja kako bi se televizijski program, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, prilagodio osobama sa invaliditetom.

Nove pristupačne tehnologije ruše barijere i pomažu u stvaranju inkluzivnijeg društva, zaključak je stručnjaka iz evropskih zemalja koji su posetili RTS. Svrha okupljanja je, kažu, da podele ideje, znanje i zajedno stvore nove tehnologije.

Frančeska Skot iz Evropske radiodifuzne unije navodi da je predivan osećaj biti u Beogradu sa celim EBU timom.

"Kao što znate RTS je član ovog tima, a ideja konferencije je da članovi EBU-a dovedu eksperte za servise koji omogućavaju pristup programu svim gledaocima. Osnovni princip javnog medijskog servisa je da prenese sav sadržaj svim gledaocima, bez obzira na njihov obrazovni nivo ili zdravstvene poteškoće, a radeći na tome mi ispunjavamo svoju svrhu. Sve što smo ovde naučili ponećemo sa sobom i podeliti sa našim gledaocima", dodaje Skotova.

Harison: Obaveza evropskih javnih medijskih kuća da imaju pristupačne servise

Pol Harison iz Evropske radiodifuzne unije navodi da je obaveza svih evropskih javnih medijskih kuća da imaju pristupačne servise.

"Organizujemo ovaj događaj svake godine i razmenjujemo stručna znanja. Obaveza svih evropskih javnih medijskih kuća je da imaju pristupačne servise. Uvek će tu biti izazova, stvari su sada svakako bolje nego što su bile pre 10 godina, a i dalje napredujemo. Nove tehnologije su tu, stalno se razvijaju, a mi samo treba da se pobrinemo da svi imamo dobrobiti od njihovog napretka", dodaje Harison.

Jedna od njih je audio-deskripcija.

"Mi smo omogućili audio-deskripciju za prenose uživo fudbalskih utakmica našeg nacionalnog tima. Interesantno je da smo mi želeli da napravimo razliku između radija i audio-deskripcije, koja podrazumeva opis detalja kao što je kretanje lopte u svakom trenutku ili neobična frizura nekog fudbalera. Ovaj projekat smo uradili sa volonterima", kaže Jan Vilem van Hof tim lider audio-deskripcije.

"Oprezno sa veštačkom inteligencijom"

Gosti su obišli redakcije, tehniku i studija naše kuće.

"Mislim da im je najinteresantnija bila naša Internet platforma RTS Planeta, reagovali su na Planetu plus našu platformu upravo zbog toga što se prevode sadržaji na osam jezika i što im može biti dostupna. A naročito su reagovali na našeg Avatara, naš najnoviji projekat za dečije program na srpskom znakovnom jeziku", navodi Tatjana Ćitić iz Sektora za za razvoj i nove poslove RTS-a.

Treba, kažu, biti oprezan sa veštačkom inteligencijom, iako u adaptaciji i prilagođavanju programa, a naročito izradi softvera ona može mnogo da pomogne. Ipak, svetski stručnjaci sa ovog skupa u jednom su saglasni - ljudi su i dalje ključ kvaliteta, stručnosti i kreativnosti medijskih sadržaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi