Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU kreće u obračun sa pravosudnim šikaniranjem novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 06. 2023.

Autor: DPA Izvor: Radio KiM

EU kreće u obračun sa pravosudnim šikaniranjem novinara

Ministri pravosuđa Evropske unije (EU) u petak su se, na predlog Evropske komisije, dogovorili da novinare i aktiviste za ljudska prava bolje zaštite od šikaniranja neosnovanim tužbama.

Prema dogovoru, sudije u EU će u ubrzanom postupku odbacivati očigledno neopravdane tužbe, saopštili su ministri posle sastanka u Luksemburgu.

To je korak u pravcu bolje zaštite prava na mišljenje i slobodu izražavanja kao i zaštite novinara i aktivista na zadatku, dodaje se u saopštenju.

Ministri su konkretno pokrenuli obračun sa takozvanim SLAP tužbama. SLAP je akronim, na engleskom, za "Strateške tužbe protiv javne participacije."

Ministarski savet je ukazao da takve tužbe učestavaju, sa ciljem zastrašivanja ili ućutkivanja ljudi koji se izjašnjavaju o temama od javnog interesa.

Pokretači proizvoljnih tužbi uglavnom ni ne pokušavaju da dođu do nekakve pravde, nego nastoje da finansijski iscrpe svoje mete. Prema dogovoru ministara EU, sudovi će dobiti ovlašćenje da troškove u SLAP predmetima prebace na tužioce.

Prema podacima koalicije evropskih nevladinih organizacija (Case), između 2010. i 2021. u 30 evropskih zemalja podneto je više od 570 SLAP tužbi.

Nemački ministar Marko Bušman je zloupotrebu pravosuđa za zastrašivanje i pretnje opisao kao neprihvatljivo, a slobodu štampe, medija i mišljenja kao "vredno dobro".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi