Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fridom Haus: Nastavlja se negativan razvoj slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2023.

Autor: EWB/UNS Izvor: Danas/UNS

Fridom Haus: Nastavlja se negativan razvoj slobode medija

U izveštaju o Srbiji, iako nije bilo nazadovanja u odnosu na prošlu godinu, Fridom haus navodi da je nastavljen negativan razvoj slobode medija i u 2022. godini.

“Napadi na novinare u Srbiji i dalje su zabrinjavajući. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tokom godine zabeležena su 132 slučaja napada na novinare. Iako ovo predstavlja smanjenje u odnosu na 2020. i 2021. godinu, to je i dalje treći najveći broj napada u poslednjih 10 godina”, navodi se u izveštaju.

Podseća se na slučaj anonimnog pisma sa verodostojnim pretnjama nasiljem novinarima dnevnost lista Danas; fizičke napade i pretnje OK Radio u Vranju, ali da se čak i Veran Matić, član Vladine Stalne radne grupe za bezbednost novinara, našao na meti lažnih naloga za hapšenje dok je bio u poseti Vranju.

U izveštaju se ukazuje i na nastavak upotrebe SLAP tužbi protiv medija, što “ostaje zabrinjavajuće pitanje”. Podseća se da je samo istraživački portal KRIK tokom prošle godine dobio 11 SLAPP tužbi, ali i na poziv Reportera bez granica državi da sprovede preventivne mere za zaštitu medija, prenosi EWB.

Spominje se oduka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da produži nacionalne frekvencije za emitovanje narednih osam godina televizijama bliskim vladi, “a koje nisu ispunile obaveze i uslove za dobijanje dozvola”.

“Iako je REM trebalo da donese odluku o petoj nacionalnoj frekvenciji do 26. novembra, ova odluka odložena je na neodređeno vreme. Iako predstavlja još jedan korak unazad u srpskom problemu sa pluralizmom medija i uravnoteženom zastupljenošću političkih aktera, ovaj razvoj dodatno argumentuje ocenu da je REM zarobljena institucija.”, navodi se u izveštaju.

U delu o medijima spominje se i državna kompanija Telekom, kao “još jedan instrument državne kontrole nad medijskim sektorom”, koji je “nastavio da potvrđuje svoju dominaciju kao kablovski provajder i srkajnuo privatno preduzeće SBB, u vlasništvu Junajted grupe”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi