Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  IPI pruža podršku KRIK-u: Srbija među evropskim zemljama sa najviše SLAP tužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

IPI pruža podršku KRIK-u: Srbija među evropskim zemljama sa najviše SLAP tužbi

Međunarodni institut za štampu (IPI) istakao je snažnu podršku Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u Srbiji, za koju navodi da se suočava sa sve većom salvom tužbi za klevetu i sudskih presuda koje ugrožavaju taj medij.

IPI navodi da su istraživački tekstovi KRIK-a prethodnih godina "nervirali" vlast predsednika Aleksandra Vučicća i povezali više ministara i poslanika sa korupcionaškim skandalima, "izazivajući sve intenzivniji gnev vladajuće stranke i njenih saveznika".

Dodaje se da su KRIK i novinari te platforme zauzvrat pogođeni lavinom onoga što IPI i druge međunarodne organizacije za slobodu štampe dugo nazivaju "strateškim tužbama protiv učešća javnosti" (SLAP), odnosno građanskim i krivičnim tužbama za klevetu čiji je cilj zastrašivanje medija i iscrpljivanje njihovih finansijskih sredstava i oduzimanje njihovog vremena.

"Za razliku od drugih evropskih zemalja, u kojima SLAP tužbe često na kraju budu odbačene posle skupog i dugotrajnog pravnog procesa, u Srbiji je KRIK gubio te procese.

IPI i naši partneri su ranije izrazili zabrinutost zbog ovakvih odluka, koje postavljaju ozbiljna pitanja o nezavisnosti pravosudnog sistema u Srbiji i predstavljaju veliku pretnju slobodi medija", navodi se u objavi.

Posle nedavne posete Beogradu, IPI i druge grupe za slobodu štampe osudile su pogoršanje stanja slobodnih medija i krizu sa kojom se suočava nezavisno novinarstvo, navodeći kao ključni primer pravni pritisak na KRIK, navedeno je u saopštenju.

"Srbija je i dalje jedna od najgorih zemalja u Evropi kad je reč o SLAP tužbama, a broj zabeleženih slučajeva je sve veći. IPI veruje da je cilj ovih tužbi izolacija KRIK-a i njegovo potiskivanje. To se ne može dozvoliti. IPI poziva na obnovu podrške misiji KRIK-a od međunarodne zajednice, kao i od evropskih novinarskih zajednica i zajednica za slobodu štampe", piše u tekstu.

Ukazuje se da je protiv KRIK-a ovog meseca podneta 12. SLAP tužba, koju je inicirao preduzetnik Nikola Petrović, "Vučićev blizak saradnik".

"Tužba je usmerena na glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića i na istraživačke novinarke, Bojanu Jovanović i Draganu Pećo. Ona je proistekla iz članka o njegovim navodnim vezama sa mrežama za trgovinu drogom na Balkanu i Kolumbiji", navodi IPI.

Ukazuje se i da je KRIK prošle nedelje osuđen pred Višim sudom u Beogradu samo zbog izveštavanja o SLAP tužbama sa kojima se suočava.

"U 2021. KRIK je objavio spisak pojedinaca koji su tužili redakciju, navodeći da su većinu tužbi podneli ljudi povezani sa vladom i da je cilj tih tužbi, prema njihovom mišljenju, bio da ućutkaju njihovo novinarstvo", ukazao je IPI.

IPI navodi da je "uznemiren" zbog te presude i dodaje da "činjenica da profesionalni medij može biti osuđen samo zbog iznošenja mišljenja“ da bi bio na meti SLAP tužbi predstavlja "novi nivo apsurda".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi