Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kultura u medijima na panelu u Kolarcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 05. 2023.

Autor: Kaleidoskop Izvor: Kaleidoskop

Kultura u medijima na panelu u Kolarcu

Kulturni centar Kaleidoskop i magazin za kulturu Kaleidoskop medija predstaviće rezultate velikog medijskog istraživanja "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" na panel diskusiji koja će biti održana 24. maja od 12 časova u Kolarčevoj zadužbini (sala “Josif Pančić”).

Devetomesečno istraživanje obuhvata detaljnu analizu medijskih projekata u kulturi (2015-2022) koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije: Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 152 lokalne samouprave.

Posebno su obrađeni i medijski projekti dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini. Ove konkurse je tokom dve godine raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, a konkurs je prelaskom informisanja u Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije od ove, 2023. godine ukinut.

Istraživački novinari su analizirali 2.480 projekata koji su sufinansirani državnim novcem u ukupnom iznosu od 13.296.369 evra (1.580.907.323 dinara).

Detaljna analiza pokazala je da se medijski projekti sufinansirani državnim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom. 

Kao rezultat projekta objavljeno je osam tekstova na portalu za kulturu Kaleidoskop media (po dva priloga za svaku od četiri analizirane oblasti). Pored narativnih tekstova koji se detaljno bave nepravilnostima u odlivu novca iz državne kase Kulturni centar Kaleidoskop je u saradnji sa Centrom za održive zajednice realizovao četiri interaktivna tabelarna podsajta sa statističkim podacima.

Svi podaci koji će biti predstavljeni na panelu obuhvataju kompletnu analizu od 2015-2022. godine: ukupna izdvajanja, broj projekata, podelu na oblasti i podoblasti, izdvojen novac iz svih organa vlasti sa brojem podržanih projekata, medije koji su podržani, ali i podnosioce kojima su odobrena sredstva.

Interaktivni prikazi biće dobar alat novinarima, ali i studentima novinarstva, kao i predstavnicima Ministarstva za informisanje i telekomunikacije koji se dalje budu bavili ovom temom, jer ostaju kao trajna kategorija na portalu magazina Kaleidoskop media i mogu se pretraživati po različitim kategorijama. Svi zainteresovani statističke podatke mogu pronaći na sledećim linkovima: projekti Ministarstva kulture i informisanja ovde, projekti Pokrajinskog sekretarijata za informisanje ovde, projekti 152 lokalne samouprave ovde, projekti Konkursa koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture Ministarstva kulture i informisanja (2021. i 2022.) ovde.

Rezultate ovog opsežnog istraživanja na panel diskusiji u Kolarčevoj zadužbini predstaviće Gordana Tadić, direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop i glavna urednica magazina Kaleidoskop media, Duško Medić, analitičar, ispred Centra za održive zajednice i Vesna Milosavljević, urednica portala za kulturu SEECult, moderatorka panela.

Na panel diskusiji se očekuje učešće predstavnika Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Projekat "Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država?" je realizovan u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi