Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2023.

Autor: Veran Matić Izvor: Javni servis

Novosti

Najnapadaniji nedeljnik na prostorima bivše Jugoslavije, svakako su Novosti, sa potpuno multietničkom redakcijom, iako je medij jedne manjine.

I nije samo multietnički, već i jedan od najboljih nedeljnika, ne samo na „našim” prostorima, već i svakako najbolji medij koji izdaje vodeća organizacija jedne manjine u Evropi, u ovom slučaju srpska.

Nedavni napad na Novosti, SNV, srpsku nacionalnu manjinu, lidera iste Milorada Pupovca u Saboru Republike Hrvatske, samo je neposredni povod za ovaj osvrt.

Novosti su „samostalni srpski tjednik”. Tako piše u impresumu novine koja nema razloga da se srami i da prikriva da se finansira putem Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Jer, uloga svake odgovorne države je da omogući svakoj manjini da informiše, a to Srpsko nacionalno vijeće radi sa izuzetnom posvećenošću na prvom mestu odgovornom, profesionalnom novinarstvu i novinarstvu kao profesiji. I zbog toga u redakciji radi veliki broj regionalno i svetski poznatih, uvažavanih i cenjenih novinara. I to je najveći razlog zbog čega je ovaj nedeljnik najčešće napadan i spaljivan u centru grada u kojem izlazi ova novina, a opet najčešće ispred prostorija izdavača-nakladnika, SNV-a. Taj izdavač, poštuje definiciju javnog servisa, i nastoji da urednicima i novinarima Novosti obezbedi profesionalnu slobodu.

Voleo bih da u Srbiji posedujemo makar jedan medij kao što su Novosti. Nemamo ih ni nalik ovom nedeljniku. Velika većina ovdašnjih medija saveta nacionalnih manjina puka su transmisija dnevno-političkih interesa i agendi njihovih osnivača. Neka vrsta nekritičke medijske oglasne table na kojoj se sadržaj menja u skladu sa koalicionim sporazumima i izvorima finansiranja na pokrajinskom i republičkom nivou.

A imamo veliki kapacitet-mogućnosti, kroz regionalnu Radio televiziju Vojvodine koja emituje program na 16 jezika, jer je sama Vojvodina evropski biser multietničnosti. Na žalost, ni približno se ne koriste mogućnosti i potrebe za profesionalnim informisanjem na potpuno profesionalnim osnovama.

Na ovdašnjim prostorima, redakcija Novosti je unikatna zbog profesionalne i nezavisne uređivačke politike koja ume da predstavlja glavobolju za osnivača koji tako daje primer koji ostali ne mogu, neće i ne žele da prate. Udaraju se standardi i stalno podiže lestvica. I da, često se prelaze crvene linije.  I plaća se cena.

Svojim tiražom i čitanošću, Novosti ne mogu da se mere sa neuporedivo popularnijim medijima u Hrvatskoj. Zato izazivaju toliku polarizaciju u hrvatskom društvu koje bi bilo siromašnije bez Novosti, čiji se uticaj ne meri brojkama, već proklamovanim vrednostima i činjenicama. Istinom. Zbog koje su brojni dobrano umukli, ustuknuli, izvinili se, ili su osuđeni.

Mnogi u regionu zavide Hrvatskoj jer poseduje Novosti. To su oni koji bi želeli da imaju više nezavisnog, profesionalnog, antiratnog, progresivnog, emancipatorskog novinarstva. I mnogi u regionu, zahvaljuju se Gospodu na tome što kod njih nema ničega što liči na Novosti.

Ova redakcija, ovaj projekat je fenomen.

I ako bi mnogi sve dali da se taj pelcer nekako prenese i u njihovu sredinu, nije jednostavno. Naročito zbog toga što je u uspeh Novosti utkano iskustvo Ferala iz devedesetih, čiji je srpski pandan bio Radio B 92. Za razliku od Srbije, u budžetu Hrvatske postoje sredstva i za medije koji nisu blagonakloni prema bilo kojoj tamošnjoj vlasti. Za one koji rade u javnom interesu i koji predstavljaju kompas za one koji se pogube u medijskoj džungli dezinformacija, spinovanja, osporavanja, saborskih desničarskih napada i tihovanja većine, koja ne bi da se zameri, ali ni da izgubi, Novosti kao medijski i civilizacijski reper.

Oko Novosti nikada nije bilo kompromisa i to je visoka cena koju su Milorad Pupovac i Srpsko narodno veće, kao izdavač, uvek bili spremni da plate.

I sâm sam bio urednik sličnog medija. Suočavao sam se sa sadržajima sa kojima se nisam u potpunosti slagao, sa onima za koje sam verovao da nije pravi trenutak, ili da smo zakasnili… ali, nastojao sam da poštujem odluke urednika, autora, stvarajući prostor slobodne misli i akcije… I to je bila jedinstvena redakcija i prostor slobode, paralelni svet koji je štitio normalnost…

Redakcija vrhunskih nagrađivanih profesionalaca je to umela da ceni i zato se iz Novosti većinski odlazi po zakonima prirode. Zato je bitno razmišljati o generacijama novih mladih novinara i novinarki koje će održati Novosti na pijedestalu profesionalnog novinarstva. Uz pomoć novih tehnologija, aplikacija i uz logičnu sinergiju sa kanalom TV Vida, sa kojima Novosti ne dele isti sprat, već i vrednosni koordinatni sistem.

Svojom doslednošću, Novosti su uspele da nametnu narativ u kojem mejnstrim politika treba i mora da uvažava zahteve manjine kao svojevrsnog orijentira koji minimizira iskliznuća  zavodljivih populističkih politika. Manjinska pitanja tako postaju univerzalna, čime Hrvatska, na primeru Novosti, definiše regionalne i evropske standarde.

Svakim svojim brojem, Novosti pokazuju i dokazuju kako bi trebalo da izgleda manjinski javni medijski servis koji nije poslušnički i nije produžena ruka nacionalnog saveta kao osnivača. Izdavač Novosti je plemenitim i pametnim potezima pokazao kako može i treba da izgleda sklonište za profesionalno i nezavisno novinarstvo. Gromobran i utočište za profesionalizam, etiku, moral i zagubljene vrednosti javne reči.

Novosti su zato svetionik. Plamen. Stožer. Orijentir. Bedem. Putokaz. Simbol. Dragulj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi