Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Omladinski list "Solist" izborio se za svoje mesto u Somboru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 05. 2023.

Autor: Ružica Parčetić Izvor: RTV

Omladinski list "Solist" izborio se za svoje mesto u Somboru

Više od trideset godina u Somboru nije bilo omladinskog lista. Prepoznavši ovaj nedostatak, članovi somborskog Centra za prevenciju, edukaciju i bezbednost odlučili su da to promene. I tako je nastao “Solist”, časopis kog pripremaju mladi za mlade i o mladima.

Razgovor s povodom, uspešni mladi, recenzije stripova, knjiga, filmova, sport, ishrana, ekologija, enigmatika, samo su neke od tema kojima se bavi jedini somborski časopis za mlade “Solist”. U vreme elektroniskih medija, časopis se izborio za svoje mesto.

“Mi smo, kroz niz projekata sa mladima, shvatili da mlade interesuje ovako nešto, anketirali smo ih, i tako se rodila ideja da mladima u gradu Somboru a i šire, predstavimo jedan omladinski list u kome će se nalaziti teme koje su njima interesantne, teme koje oni biraju i o kojima bi hteli da čuju”, istakao je Danilo Bogdanović, glavni i odgovorni urednik časopisa.

Urednički tim od prvog broja čine mladi novinari i saradnici, uglavnom somborski srednjoškolci i studenti.

“Ovaj časopis se bavi raznim temama, preko obrazovanja, kulture i sporta i zapravo, kroz razne intervjue pokušavamo mladima da predstavimo uspeh kao nešto što je dostižno ukoliko postoji trud i rad. Tako da moj doprinos je za drugi broj koji izlazi krajem maja. Radila sam intervju sa gradonačelnikom Sombora Antonijem Ratkovićem gde je on kroz odgovore na malo ličnija pitanja predstavio svoje motive i razvojni puti verujemo da će to motivisati druge mlade da se takođe trude i uspeju u oblasti koju su oni odabrali”, istakla je Jelena Brkljač, studentkinja na Pedagoškom fakultetu u Somboru i mladi novinar.

U moderno osmišljeom časopisu objavljuju se poezija, proza, kratke priče kao i crteži, fotografije i ilustracije mladih autora.

“Bio sam zaslužan za vizuelni identitet celog magazina ali već drugi broj smo prepustili mladima da se i oni okušaju. Sa mladima je super raditi jer uvek imaju nove ideje koje inspirišu i nas“ istakao je Zoran Jovanović, likovni i tehnički urednik „Solista“.

Uz podršku grada Sombora, Centar za prevenciju, edukaciju i bezbednost, sa svojim mladim novinarima privodi kraju rad na drugom broj časopisa.

“Nama je bio cilj da u časopisu predstavimo uspešne mlade ljude kako bi mladi mogli da se ugledaju na njih istakao je Danilo Bogdanović.

Časopis je besplatan, učenici ga mogu nabaviti u srednjim školama, domovima učenika i strudenata i gradskoj biblioteci, a u elektronskom obliku, na sajtu i fejsbuk stranici izdavača.

Uredinički tim ističe da mladi zaslužuju da imaju ovakav jedan medij gde mogu potpuno slobodno da iskažu svoju kreativnost i pročitaju ono što ih stvarno zanima. Za sada, predviđeno je da na godišnjem nivou “Solist” izlazi tri puta godišnje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi