Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Mediji ne smeju da budu poligon za govor mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 05. 2023.

Autor: Dijalog.net Izvor: Dijalog.net

Janković: Mediji ne smeju da budu poligon za govor mržnje

Slobodna medijska reč nije samo pravo novinara i novinarki, već je neraskidivo vezana za pravo svih građana da budu objektivno informisani, zbog čega mediji ne smeju da budu sredstvo manipulacije i poligon za govor mržnje.

To je ocenila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Svetskog dana slobode medija.

saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti je navedeno da je Janković podsetila da slobodni mediji nisu samo izvor pouzdanih i tačnih vesti, već bi trebalo da budu korektiv društva, da ispravljaju nepravde i diskriminaciju, podstiču pluralizam mišljenja i konstruktivan dijalog, kao i da budu podrška institucijama i vladavini prava.

Janković je objasnila da je zabrinjavajuće to što se novinari i novinarke neretko suočavaju sa pritiscima,  zastrašivanjima, napadima, kao i da je od izuzetne važnosti unaprediti položaj novinara i zaštititi njihove lične bezbednosti i profesionalni integrite.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je pozvala i na odgovornost medija kao uticajnog kanala preko kojeg se prenose poruke i oblikuje javno mnjenje.

Kako je istakla Janković, sloboda medija dolazi s posebnom odgovornošću da se izveštava nepristrasno i profesionalno, uz poštovanje etičkih standarda i novinarskih kodeksa, bez straha i naklonosti, cenzure i autocenzure.

Ona je dodala da niko nema pravo da zloupotrebljava medije za obračun sa neistomišljenicima, naročito kada se ti napadi pravdaju slobodom izražavanja.

Netrpeljivost i zapaljiva retorika, prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, stvaraju javni prostor u kome je uobičajeno da škole i ulice budu prekriveni porukama sa uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje.

Mediji su izuzetno važni partneri u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, pa već godinama radi na obukama i priručnicima za izveštavanje o marginalizovanim i svim onim grupama koje su u većem riziku od diskriminacije i socijalne isključenosti, zaključeno je u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi