Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo Džeri Springer, uticajni američki televizijski voditelj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 04. 2023.

Autor: RTS Izvor: RTS, THEGUARDIAN.COM

Preminuo Džeri Springer, uticajni američki televizijski voditelj

Porodica poznate TV ličnosti i bivšeg gradonačelnika Sinsinatija, saopštila je da je Džeri Springer preminuo „mirno“ u 79. godini u svojoj kući u Čikagu.

Džeri Springer je 1982. godine postao politički analitičar En-Bi-Sija, a za nekoliko godina ovaj program postaje jedna od najpopularnijih, ali Springerov pravi uspeh dolazi tek kada pokrene sopstvenu emisiju – Džeri Springer šou.

Prva epizoda Džeri Springer šoua emitovana je 30. septembra 1991. U početku je projekat zamišljen kao zbiljan politički program, ali nakon tri godine Springer i novi producent, Ričard Dominik, odlučuju da promene format kako bi privukli široku publiku.

Glavni likovi emisije postaju gosti koji žele da razgovaraju o svojim ličnim problemima. Program počinje da pokriva skandalozne teme kao što su preljuba, incest, pedofilija, prostitucija, pornografija, homofobija, rasizam i tako dalje.

Među gostima su stalno izbijali sukobi, koji su često prerastali u pravu tuču, pa je na snimanju uvek bilo nekoliko članova obezbeđenja.

Program je stekao ogromnu popularnost. Tokom 20 godina emitovano je skoro četiri hiljade epizoda, a slični projekti su se pojavili na mnogim kanalima u različitim zemljama. Istovremeno, Džeri Springer šou je redovno kritikovan zbog grubosti i nasilja, optuživan za loš ukus i nizak intelektualni nivo.

Pored svog tok-šoua, Springer je vodio i druge programe na televiziji i radiju. U septembru 2019. debitovao sa novom emisijom u sudnici, Sudija Džeri. Emisija mu je pružila priliku da iskoristi svoje pravničko obrazovanje. Serija je otkazana posle tri sezone prikazivanja. Bio je i domaćin programa Amerika ima talenta na En-Bi-Siju u drugoj i trećoj sezoni. Pored toga, više puta je glumio u filmovima (često se pojavljuje u ulozi samog sebe).

Političku karijeru Springer je započeo kao savetnik tima senatora Roberta Kenedija, a nakon njegovog ubistva pridružio se advokatskoj firmi u Sinsinatiju. Godine 1970. Springer se kandidovao za Kongres, ali je izgubio od republikanskog kandidata Donalda Klensija.

Godinu dana kasnije, mladi političar je postao član gradskog veća, ali je 1974. bio primoran da napusti svoju funkciju zbog skandala. Policija je pronašla ček koji je izdao za usluge seksualne radnice. Uprkos tome, Springer je ostao popularan među biračima i ubrzo je ponovo izabran u savet i bio je gradonačelnik Sinsinatija. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi