Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizijska i ostala prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 04. 2023.

Autor: Dragiša Kovačević Izvor: Politika

Televizijska i ostala prava

Više nema dileme: posle višegodišnje dominacije došao je kraj bahatosti i monopolu godinama jedne od najmoćnijih stranih kompanija - Junajted grupe.

Koristeći svoj monopolski položaj, Junajted grupa je bukvalno gospodarila medijskom scenom. Nije nikakva tajna - za sve firme u vlasništvu ove kompanije dugo nisu važili naši zakoni.

Sport klub, N1 i Nova S fiktivno prijavljeni u Luksmburgu, godinama poslujući u Srbiji  zgrnuli su stotine miliona evra.

 

SBB je imao više pretplatnika od svih drugih zajedno. Na kanalima Sport kluba emitovane su utakmice najjačih liga, a najbolje domaće serije bile su dostupne samo na kanalima Junajted grupe. 

Ta skupocena tv prava kupovana su novcem tv pretplatnika i domaćih kompanija koje su se oglašavale na tim kanalima, iako je zakonom o oglašavanju najstrože zabranjeno reklamiranje na tzv. prekograničnim kanalima koji se nalaze van poreskog sistema Srbije. 

I to im je bilo malo; kupili su tv prava za utakmice fudbalske reprezentacije i te mečeve prenosili na svojoj Novoj S, iako je zakon izričit - da utakmice državnog tima mogu biti emitovane samo na televizijama koje pokrivaju teritoriju cele države i imaju slobodan pristup.

U više tekstova tada sam najavio da će im to bahaćenje doći glave i da je to početak kraja dominacije Junajted grupe.

Prvi ozbiljan udarac bila je odluka RTS da otkupi tv prava na utakmice srpske reprezentacije.

Da su u SBB u panici i da im se drastično osipa broj pretplatnika, uverio sam se prošle nedelje. U roku od tri dana u više navrata zvale su me ljubazne devojke iz ove kompanije i ubedjivale me da sa MTS-ove mreže predjem na SBB.

Dakle, moja predviđanja da se završava era dominacije Junajted grupe ostvarila su se brže nego što sam predvideo.

Nema više dileme -  novi "gazda" u kablovskoj i medijskoj industriji postao je Telekom Srbija.

U Junajted grupi nikad se nisu  žalili na bivšeg direktora Telekoma Predraga Ćulibrka, ali su ogorčeni i besni na sadašnjeg Vladimira Lučića, za koga tvrde da je njegov jedini cilj i zadatak da uništi Junajted grupu.

Apostrofirali su ga kao glavnog krivca za posrtanje svoje kompnije.

Najbolje domaće tv serije sada  se emituju na Telekomovom SuperStaru,  Premijer liga po kojoj je Sport klub postao poznat", preselila" se na Arenu.

Uz utakmice Lige šampiona i drugih takmičenja u organizaciji UEFA, domaćeg šampionata i liga "petice", Arena je postala neprikosnoveni lider u ovom segmentu tv ponude u čitavom regionu.

I dalje se užurbano šalju pisma na razne evropske adrese i traže sankcije za Telekom koji im je navodno preuzeo poslove. Jedan opozicioni poslanik je u Evropskom parlamentu tražio sankcije za Telekom ističući da on ima monopol u odnosu na Junajted grupu, ali je propustio da kaže da su tv kanali Junajted grupe u Srbiji "piratski", da posluju u sivoj zoni i da ne poštuju srpske zakone.

I zaposlenima u ovoj kompaniji i opoziciji nije se dopao  izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o Telekomu, aludirajući da njegovu objektivnost.

A da uslovi za biznis nisu isti u Srbiji i na zapadu, uverio se prvi čovek Junajted grupe.

U januaru 2022. godine, Skaj sport je objaviio vest da je jedan od najbogatijih Srba, Kragujevčanin Dragan Šolak, osnivač i suvlasnik Junajted grupe, kupio kontrolni paket deonica engleskog kluba Sauthemptona za 120 miliona eura. Kada ga je Šolak preuzeo, klub bio je na 14 mestu Premijer lige i novi vlasnik je najavio velike ambicije. Izjavio je da ima izvrstan menadzerski tim, sjajnu politiku razvoja mladih talenata i predanu bazu navijača. Ipak, pokazalo se da mu posao nije išao tako glatko kao u Srbiji.

Danas je prikovan za dno tabele i verovatno iduće sezone neće biti u društvu Premijerligaša.

Pokazalo se da je u Srbiji bilo lakše "držati" sve pod kontrolom. 

Još ako ste dobro pozicionirani, imate prave ljude na pravim mestima, nadjete rupe u zakonima ili oni koji ih sprovode zažmure, uspeh je zagarantovan.

Na Ostrvu je, ipak, drugačije. Do ozbiljnog uspeha stiže se mnogo teže. 

Ko zna, ako Sauthempton padne još niže, možda će kragujevački biznismen, koji dobro poznaje srpski mentalitet, sa našim parama i engleskim iskustvom, jednog dana od Radničkog iz rodnog Kragujevca napraviti ozbiljan evropski tim... 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

22.04.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 13:32

...

Nigde ne piše da uz račun MTS-a stiže uputstvo za raskid ugovora s SBB-om, to je kao fer poslovanje...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi