Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Miran Đevenica i Dragana Marković Kaucki dobitnici nagrade „Radmila Vidak“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 04. 2023.

Autor: RTS Izvor: RTS

Miran Đevenica i Dragana Marković Kaucki dobitnici nagrade „Radmila Vidak“

Žiri Radio-televizije Srbije odlučio je da ovogodišnju nagradu za lepotu govora „Radmila Vidak“ dodeli Miranu Đevenici, dugogodišnjem spikeru i televizijskom voditelju Radio-televizije Srbije i Dragani Marković Kaucki, dugogodišnjem voditelju i spikeru Radio-televizije Srbije.

Žiri za dodelu nagrade za lepotu govora „Radmila Vidak“ pregledao je prispele predloge i odlučio da se ovogodišnja nagrada za lepotu govora „Radmila Vidak“ dodeli Miranu Đevenici, dugogodišnjem spikeru i televizijskom voditelju Radio-televizije Srbije, čiji glas je oplemenio mnoge emisije našeg Javnog medijskog servisa.

Miran Đevenica je dugogodišnji spiker, voditelj i prezenter Javnog medijskog servisa. Njegov prijatan glas, odlična dikcija i artikulacija, jasna i skladna interpretacija teksta čine da gledalac na najbolji način razume informacije koje prenosi voditelj.

Posvećen lepoti izgovorene reči Miran Đevenica godinama neguje dobar govorni izraz, dajući time svoj doprinos jezičkoj kulturi širokog kruga gledalaca. Njegova boja glasa i nepogrešivo akcentovanje doprinose kvalitetu filmova i serija u čijoj sinhronizaciji učestvuje.

Kvalitet njegovog govora podjednako se vidi i u okviru rečenice i u celom tekstu. Lepotom izgovorene reči on na najbolji način doprinosi negovanju srpske jezičke kulture, kaže se u saopštenju žirija.

Žiri je jednoglasno odlučio i da se Posebno priznanje „Radmila Vidak“ za dugogodišnje negovanje lepote govornog izraza dodeli Dragani Marković Kaucki, dugogodišnjem voditelju i spikeru Radio-televizije Srbije.

„Radeći u različitim popularnim radio i televizijskim emisijama Dragana Kaucki je značajno uticala na negovanje srpskog jezika i pružala podršku generacijama mladih spikera i novinara“, navodi se u saopštenju žirija.

Još kao učenica klasične gimnazije, sa sedamnaest godina, počela je da radi u zvučnoj biblioteci Saveza slepih „Filip Višnjić“ kao lektor za latinski, starogrčki, francuski, engleski i bugarski jezik. Tada je njen talenat prepoznala šefica spikera, gospođa Marijana Hager. Ona ju je obučila, te sa devetnaest godina Dragana postaje spiker, a već sa dvadeset i voditelj radija Beograd 202. 

Od 1975. godine vodila je zabavni program Nedeljni Indeks koji je tri godine kasnije prerastao u Indeksovo radio pozorište čija je članica bila sve do 1992. godine. Godine 1978. pokrenula je jednu od najvažnijih emisija Beograda 202 Muzički dragstor zabavne muzike i vodila je do 1993, a zatim, sa prekidima, još nekoliko godina.

Od 1975. godine do danas, glas Dragane Kaucki prepoznatljiv je u sinhronizaciji brojnih stranih programa dokumentarnih filmova, serijala emisija, za mnoge redakcije Televizije Beograd.  

Godine 1979. vodila je emisiju Pop Ekspres Televizije Beograd, koja je ušla u istoriju kao prva TV emisija uživo sa nastupima velikih muzičkih zvezda pred publikom u studiju. 

Članica redakcije Eko programa Radio-televizije Beograd postala je 1984. i već sledeće godine, sa kolegama, osvojila nagradu Zlatna ideja u Portorožu, gde je bila i voditeljka tog međunarodnog festivala tržišnih komunikacija.

Od 1993. godine je u spikerskoj grupi Radio Beograda, a od 1996. godine je u Zabavno-humorističkoj redakciji Prvog programa Radio Beograda urednica i voditeljka emisije U ritmu popodneva

Kao što su njeni mentori Draga Jonaš, Bora Kojičić, Zoran Petrović i Jelena Glišić prepoznali, prihvatili i uvažavali njen talenat i moderniji pristup poslu, Dragana Kaucki i danas nastavlja tradiciju lepog govora u programima Radio-televizije Srbije. Dvadeset godina se bavi pedagoškim radom i podrškom mladima koji žele ili se već bave poslovima koji zahtevaju pravilan i lep profesionalni govor.

Poslednjih nekoliko godina Dragana Kaucki je saradnica Televizije „Hram“, Srpske pravoslavne crkve.

Nagrada za lepotu govora „Radmila Vidak“

Radio-televizija Srbije ustanovila je 2014. godine nagradu za lepotu govora koja nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd i velike jezičke prosvetiteljke, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici Televizije i radija istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči. Nagradu dodeljuju Radio Beograd 2 i Kulturno-umetnički program Televizije Srbije.

Žiri za dodelu Nagrade „Radmila Vidak“  radio je u sastavu: prof. dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, (predsednik žirija) i lektorke Radio-televizije Srbije Nataša Šuljagić i Zorica Mićić.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 20. aprila u 12 časova, na svečanosti u Klubu RTS, u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi