Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gašić: MUP kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 03. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Gašić: MUP kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara

Na sastanku ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića "ukazano je na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim", saopšteno je.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Gašić je naglasio da to ministarstvo "kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara", kao i da MUP "reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje bezbednosti" novinara.

"Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara. Veoma je važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavljaju svakodnevne novinarske zadatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova daće snažan doprinos u radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i policijski službenici će aktivno učestvovati u njenom radu", istakao je Gašić.

Matić, koji je i član radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, je dosadašnju saradnju sa MUP-om, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, ocenio kao veoma dobru.

"Predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi dostupan je novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare. U prethodnih nekoliko dana primetan je porast nasilja nad novinarima i potrebna je adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi", rekao je Matić.

Matić je rekao i da je "svaki napad na novinara napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva", i dodao da je sa ministrom razgovarao i o daljem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara budući da su neki od njenih članova penzionisani.

Gašić i Matić su se saglasili i da je potreban rad na prevenciji, kao i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi