Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bazdulj: Javni servis će postati kao internet, struja i voda – nešto bez čega se ne može
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2021.

Izvor: RTS

Bazdulj: Javni servis će postati kao internet, struja i voda – nešto bez čega se ne može

Uloga Javnog servisa je ogromna i u ovoj situaciji kada su mediji otišli u potpunu komercijalizaciju je nešto što je zapravo skoro bez ikakvog preterivanja, neki izvor pouzdanih informacija. On će postati skoro kao internet, struja i voda, nešto bez čega je nemoguće, navodi za RTS Muharem Bazdulj, novinar, književnik i književni prevodilac i član Upravnog odbora RTS-a. Ocenjuje da RTS već ima jedan jako pozitivan uticaj u društvu, i dodaje da postoji način da se to još dodatno usavrši.

Muharem Bazdulj je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da televizija po nekoj svojoj definiciji treba da informiše, zabavi i da obrazuje.

"Meni se čini da ljudi koji kritikuju RTS zapravo su potpuno fokusirani na informativni deo programa. Međutim, gotovo da i ne možete čuti što se tiče dela o razonodi i obrazovanju da neko može da kaže neku suvislu kritiku. U poređenju sa drugim televizijama, ti programi su kao sa druge planete. Ali, opet kažem, ja mislim da uvek ima prostora za napredak, za usavršavanje naročito, možda u nekoj komparativnoj analizi s nekim javnim servisima u svetu od Bi-Bi-Sija pa nadalje, mogu se neke dobre prakse ne mislim prekopirati, ali recimo iskoristiti", objašnjava Bazdulj.

Na pitanje kako vidi svoju ulogu u Upravnom odboru RTS-a navodi da je još rano o tome da priča, ali da među svim članovima postoji volja i energija da se radi.

"Meni je sve to i dalje novo, ali čini mi se po prvoj sednici da postoji, da kažem, neka dobra volja i energija među članovima kako starim, tako i novim da se radi", navodi Bazdulj.

"Uloga Javnog servisa je ogromna"

Ističe da je u uloga Javnog servisa ogromna, posebno u situaciji kada su mediji otišli u potpunu komercijalizaciju.

"Javni servis je nešto što je zapravo skoro bez ikakvog preterivanja neki izvor pouzdanih informacija. On će postati skoro kao internet, struja i voda, nešto bez čega je nemoguće. Meni se čini da RTS već zaista ima jedan jako pozitivan uticaj u društvu, a kao i uvek verovatno postoji način da se to još dodatno usavrši", navodi Bazdulj.

"Jutro uz Gardijan, Njujork tajms i RTS" 

Dan, kaže, započinje sa pregledom anglosaksonske štampe. 

"Ja sam starinski čovek i najveći deo života sam rano ujutru odlazio na trafiku i kupovao novine iz kojih sam se informisao. Nije da sam sada odustao od novina, ali u poslednje vreme sve više čim se probudim pogledam neke sajtove, prve informacije ujutru obično konzumiram sa ekrana", navodi Bazdulj.

Krene od sveta, završava sa kulturom i sportom.

"Na velikim anglosaksonskim portalima, od Gardijana do Njujork tajmsa, pogledam globalne vesti, a što se domaćih vesti tiče, pogledam sajt RTS-a, vrlo često i sajtove najvećih dnevnih novina i ove da kažem informativne portale. Nije to čak ni uvek isti izbor, nekad zavisi i od toga šta me konkretno zanima taj dan", objašnjava Bazdulj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi