Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalnu TV platićemo 11.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2012.

Izvor: Pravda

Digitalnu TV platićemo 11.000 dinara

Beograd - U Srbiji je danas počelo probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, koji će moći da prime samo vlasnici TV prijemnika sa DVB-T2 tjunerom. Ostali će za poseban uređaj „set top boks“ morati da izdvoje od 6.000 do 11.000 dinara.

Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ digitalne televizijske signale probne Inicijalne mreže počinje da emituje sa Avalskog tornja, s ciljem da testira predajnike i prijemnike, kao i da pripremi građane za potpunu digitalizaciju televizije, planiranu do 2014.

Deset kanala

Za prijem digitalnog signala Inicijalne mreže potrebno je da građani imaju TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom, a ukoliko to nije slučaj, digitalni signal mogu da prate i na standardnim televizorima, uz pomoć posebnog eksternog dodatka.

Reč je o uređaju koji se naziva „set top boks“, i koji se sa televizorom povezuje kablom preko „skart priključka“. Jedini problem je što televizori stari petnaestak ili dvadeset godina nemaju „skart priključke“, što znači da će vlasnicima takvih prijemnika digitalni signal biti nedostupan - kaže rukovodilac tehnološkog razvoja ETV, mr. Dušan Marković.

Procena ETV je da će digitalne signale Inicijalne mreže moći da primi oko 40 odsto stanovnika Srbije.

Skupa igračka

Prema rečima Markovića, eksterni dodatak „set top boks“ košta između šest i jedanaest hiljada dinara. Posle kupovine tog uređaja, većini gledalaca neće više biti potrebna kablovska televizija, te više neće morati da plaćaju mesečnu pretplatu. Naime, putem digitalne Inicijalne mreže biće emitovani RTS 1, RTS 2, RTS Digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, a to su programi koji zadovoljavaju potrebe prosečnih gledalaca televizije u Srbiji - navodi Marković.

Alternativa „set top boksu“ je poseban hardversko-softverski dodatak, koji omogućava prijem digitalnog signala na računaru, u obliku fleš diska, a košta oko devet hiljada dinara.

Antrfile: Probna mreža


Inicijalna mreža traje godinu dana i njena svrha jeste da ETV izvrši probe i da građani počnu da se navikavaju na digitalne signale - objašnjava Marković, napominjući da u ETV-u osnovano očekuju da će čitav proces biti završen do 2014. godine. Tada će se Srbija pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi