Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS hoće NUNS, NUNS neće UNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 03. 2012.

Izvor: B92 onlajn

UNS hoće NUNS, NUNS neće UNS

Beograd - UNS apelovalo na rukovodstvo NUNS-a da ne odbacuje predlog o stvaranju zajedničke novinarske organizacije. NUNS odgovara: Podela imovine, a ne ujedinjenje.

U saopštenju UNS je izrazio žaljenje zbog odluke NUNS-a da ne prihvati razgovor o ujedinjenju dva udruženja i naveo da bi ideja o stvaranju velike i jake novinarske organizacije, osim kod članova UNS-a i NUNS-a, naišla na dobar prijem i kod nemalog broja profesionalnih novinara.

UNS smatra "ultimativnim i nedobronamernim zahtev rukovodstva NUNS-a da se zgrada Doma novinara u Resavskoj 28, sagrađena šest decenija pre osnivanja NUNS-a, deli po principu 'pola pola'".

Kako se navodi, UNS će istrajati na obaranju presude kojom je Apelacioni sud u Beogradu zgradu UNS-a proglasio zajedničkom imovinom dva udruženja.

UNS je predložio da dva udruženja povedu razgovor o korišćenju tog zdanja, uz uvažavanje činjenice da je UNS značajno brojnija i snažnija organizacija od NUNS-a.

"Radi poboljšanja statusa novinara u Srbiji i međusobnih odnosa novinarskih udruženja, UNS je spreman da kolegama iz NUNS-a ustupi i veći deo zgrade od onog koji sada besplatno koriste u Resavskoj 28", naveo je UNS i dodao da je to gest dobre volje UNS-a da se dogovor postigne bez obzira na krajnji ishod sudskog postupka.

NUNS odbacuje predlog UNS-a

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, međutim, odbacuju predlog Udruženja novinara Srbije da se ujedine i pozivaju to udruženje na podelu imovine po principu pola-pola.

NUNS je saopštio da na predlog o ujedinjenju dva novinarska udruženja gleda kao na pokušaj da se "kupi vreme" i izbegne fer dogovor o korišćenju imovine koja je kao legat ostavljena svim novinarima Srbije.

"Podela nekada jedinstvenog udruženja je, kako je NUNS i dokazao tokom sudskog procesa, usledila zbog toga što je nekadašnje rukovodstvo UNS-a u potpunosti zanemarilo interese novinara i novinarske profesije i počelo da služi režimu", ukazalo je to udruženje.

NUNS takođe tvrdi i da u stavuda o podeli imovine po principu 'pola-pola" nema nikakvog ultimatuma.

"Reč je samo o primeni sudske odluke. NUNS-ova ponuda za podelu na osnovu dogovora je bila motivisana željom da se u otvorenim
pregovorima pronadju što povoljnija i što prihvatljivija praktična rešenja koja će biti na dobrobit svim novinarima", navelo je to novinarsko udruženje.

"Budući da postoji izvršna sudska presuda, bićemo prinudjeni da, u skladu sa zakonom, pristupimo njenoj realizaciji ako ne bude moguće
postići nikakav dogovor. Na tu činjenicu smo tokom ranijih razgovora skrenuli pažnju kolegama iz UNS-a", najavio je NUNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi