Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dnevnik AD imenovao novog urednika lista Dnevnik, većinski vlasnik Dnevnik Vojvodina Presa osporava izbor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 10. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Dnevnik AD imenovao novog urednika lista Dnevnik, većinski vlasnik Dnevnik Vojvodina Presa osporava izbor

“U ponedeljak je zasedao Nadzorni odbor Dnevnika AD i dodeli smo odluku o imenovanju dosadašnje urednice unutrašnjo-političke rubrike Nade Vujović za glavnog urednika lista 'Dnevnik'”, potvrdio je danas Udruženju novinara Srbije (UNS) direktor Dnevnika AD Svetozar Karanović.

Karanović je dodao da na osnovu ugovora o osnivanju Devnik Vojvodina Presa, Dnevnik AD ima pravo da donosi odluke o imenovanju urednika lista „Dnevnik“.

“Kada je WAZ ulazio u vlasništvo ‘Dnevnika’, u Ugovoru o osnivanju preduzeća navedeno je da Dnevnik AD ima pravo na imenovanje glavnog urednika. ‘Dnevnik’ je u manjinskom vlasništvu Dnevnika AD, imamo 45 odsto vlasništva, ali i klauzulu da mi biramo glavnog urednika. Odluku Nadzornog odbora smo prosledili Dnevnik Vojvodina Presu i oni će dalje raditi na upisu novog urednika u Agenciji za privredne registre”, rekao je Karanović i dodao da ne zna da li ova odluka mora biti potvrđena i na Skupštini većinskog vlasnika Dnevnik Vojvodina Presa.

Zastupnik većinskog vlasnika kapitala Dnevnik Vojvodina Presa Mića Đurđević UNS-u je rekao da je upućen u odluku Nadzornog odbora Dnevnika AD, ali da bez odluke Skupštine Dnevnik Vojvodina Presa novi urednik ne može da se imenuje.

„Ne može se imenovati novi urednik bez saglasnosti Skupštine preduzeća. Sednicu ću sazvati po hitnom postupku, kakav je to način da direktor Vlaović donosi odluku bez potvrde Skupštine. Od toga nema ništa. Dok Skupština ne odluči ko će biti novi uirednik, odluka Nadzornog odbora Dnevnika AD ne znači ništa. Besan sam zbog svega što pokušavaju da urade iza leđa većinskog vlasnika“, rekao je Đurđević i dodao da ne može da kaže kakva će biti odluka Skupštine Dnevnik Vojvodina Presa.

Direktor preduzeća Dnevnik Vojvodina Pres rekao je UNS-u da je „Dnevnik Vojvodina Pres dobio odluku Nadzornog odbora Dnevnika AD i da će postupiti u skladu sa svim procedurama koje APR traži pri upisu novog urednika u Registar medija“.

„Ne želim da prejudiciram ništa, kada bude upisan novi urednik, saznaćete sve“, rekao je Vlaović.

Podsetimo, Agencija za privredne registre (APR) odbila je 29. septembra ove godine da upiše novog glavnog i odgovornog urednika novosadskog „Dnevnika“ i dala izdavaču lista - preduzeću Dnevnik Vojvodina pres 30 dana da ispravi nepravilnosti učinjene pri donošenju odluke o imenovanju odgovornog urednika.

Glavni i odgovorni urednik Dnevnika Dragan Milivojević razrešen je sredinom septembra odlukom Nadzornog odbora Dnevnik Vojvodina presa.  Od tada, funkciju zajedno obavljaju urednica unutrašnjo-političke rubrike Nada Vujović, urednik sportske rubrike Branislav Punoševac i urednik kulturne rubrike Đorđe Pisarev.

Generalni direktor privrednog društva Dnevnik Vojvodina pres Dušan Vlaović podneo je 27. septembra zahtev APR-u za promenu podataka o odgovornom uredniku, da bi dva dana kasnije Agencija ovu prijavu odbacila.

Kako je navedeno u Rešenju APR-a u koje je UNS imao uvid, „utvrđeno je da je odluka izdavača o imenovanju odgovornog urednika doneta od strane generalnog direktora privrednog društva – izdavača medija, što je suprotno odredbama člana 198, 199, 200, 221. i 224. Zakona o privrednim društvima, a kojim je propisano da odluku treba da donese Skupština privrednog društva koji je izdavač medija“.

APR je ostavio i mogućnost da odluku o imenovanju odgovornog urednika donese i Dnevnik Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku delatnost, uz dokaz da je za to nadležan.

Komentari (16)

ostavi komentar
ned

16.10.

2016.

dnevnik [neregistrovani] u 12:27

plata

Citam i ne mogu da verujuem, svi samo o direktoru i penzionerki , a ni rec o materijalnom polozaju zaposlenih . Vec cetvrtu godinu plate se primaju sa zakasnjenjem. U ponedeljak 10. oktobra isplcena je druga polovina juna. I da li znate koliko? Od 12.000 do 15000 eventualno 17.000 dinara.Novinarska plata u Dnevniku je od 27.000 do 30.000 dinara , mozda neko ima i 32.000, sto je daleko isp0d onih koje novinari imaju u Politici i Novostima, RTS , RTV .To ovi koji pisu treba da znaju! Ako mislite da su penzionerki i Vlaovicu plate za nekoliko crvenih vece onda ste u velikoj velikoj velikoj zablubi.I jos nesto bitno- zgrada Dnevnika nije u vlasnistvo privatnog preduzeca Dnevnik Vojvodina pres koje izdaje novine vec Dnevnika AD koje sada prodaje zgradu. Kada se proda zgrada, gde ce biti sediste redakcije i novina vecinskog srpskog naroda u ATP, stampanog na cirilici, s tradicijom od posle Drugog svetskog rada ? To je pitanje ko ce i gde da smesti redakciju u koji i ciji prostor i koliko ce to da kosta. Vazno je da se objasni i javna saopsti zasto je iz kapitala prilikom privatizacije izvucena samo novina , kada se zna da je zgrada zidana bas zbog novina u vreme kada je Dnevnik imao ogroman tiraz i organizovao nagradne igre,a za glavnu nagradu imao para da kupi gasronjeru.Sta od imetka ima sada Dvevnik?. Nista! Stolice , stolove, kompjutere i novine za koje se ne zna koliko vrede, jer Vlaovic tiraz cuva za sebe.Ili se zna, posto novine s tirazom ne mogu da izdrzavaju zaposlene. E zato penzionerka i direktor treba da odu ! Od njih pocinje sunovrat dug 15 godina( od 5. oktobra).Vreme je za nove ljude i novi pocetak!

Odgovori
pet

14.10.

2016.

Veliki covek [neregistrovani] u 19:55

istorija

Da li je u istoriji srpskog novinarstva poznat primer da je na mesto odgovornog urednika imenovano istovremeno, kolektivno, troje ljudi ? Da li ce u istoriji Dnevnika dugoj sedam decenija i to biti podatak po cemu ce direktorVlaovic biti upamcen?

Odgovori
pet

14.10.

2016.

Goga [neregistrovani] u 19:32

opet nista

Koliko dana treba APR da registruje penzionerku , u ponedeljak predati papiri a danas petak i nista.Kako , zasto, jel opet fali neki papir , npr. saglasnost vecinskog vlasnika, Skupstine Dnevnik Vojvodina pres .

Odgovori
pet

14.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 10:58

Re: smejurija

U Dnevniku neki olaksanje zovu pritiske i progone koje svakodnevno vrsi Vlaovic, a sada je molicu lepo u dublu s penzionerkom. Najzad spojeni lepo je neko napiso, a i da uruse list do kraja gazeci novinare i urednike. Koliko je novinari, koje je neko ocito narucen nazvao radnicima kao da bi istakao direktora cene je video ceo Novi Sad da se niko nije osvrnuo i nazvao je kada ju je Vlaovic prognao. Spas je oterajte ovo dvoje. Vecinski vlasnik koji ga jekanda i zaposlio treba da da otkaz svom stetocinskom nesposobnom radniku Vlaovicu pod hitno. Eto u Sapcu kupili dopune, treba i mi u gradu.

Odgovori
pet

14.10.

2016.

radnik [neregistrovani] u 00:34

alo, ljudi

Zasto su radnici opusteniji, ako su Nada Vujovic i Karranovic toliko zlo?

Odgovori
pet

14.10.

2016.

radnik [neregistrovani] u 00:29

Re: smejurija

Pre ce biti olaksanje, nego da se smeje ceo novi sad, npr, pitajte radnike...

Odgovori
pet

14.10.

2016.

anon [neregistrovani] u 00:25

Re:zelimo

Pa kako je onda cudom vecina radnika zadovoljna izborom?

Odgovori
čet

13.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 23:39

patila je mlogo

Ova penzionerka što je kao imenovana od kolege joj penzionera potrčka je odavno izgleda u patnji, a koliko je onda tu bola. pa stradija u kojoj se ne preza. Ko je ova penzionerka SK, JUL... i kako ju je to taj direktor, sadašnji pajtos, oterao i davao platu šest meseci. a da se nije pojavljivala na poslu i njemu na oči. U kojoj je to zemlji zakonski moguće, novosadskoj, dnevnikovskoj po sred Bulevara oslobođenja. I onda se patnja penzionisala.... Nije nam najjasnije to kanda u penziji, kanda ju je taj Vlaovic izmobingovao i isterao, i ta kako je penzionerka vaskrsla ponovo u Dnevniku. U tem našem listu je, kako smo pronašli zahvaljujući onima koji penzionerku (po) znaju iz svih perioda ovaj tekst u drugom listu, da je davno bila navučena od valjda tadašnjeg joj naredbodavca, julovca Šokolovačkog... I propala. Bol, patnja, stradija toliko vreme, godine. I evo opet se izblamirala onako strašno da se ceo Novi Sad smeje... Ta oslobodite Dnevnik tog dvojca da ako treba ova vojvođanska novina "izdahne" časno i pošteno ili dovedite one koji znaju šta je etika, ta moral je osnov u novinarstvu i njegovom kodeksu, a kanda je nekada, jako davno, bio i tu u Dnevniku, gde zakon više ne stanuje.

ponedeljak, 13. april 1998.
BITKA OKO IZBORA GLAVNIH UREDNIKA U VOJVODJANSKOJ STAMPI NIJE OKONCANA

Sukob SPS-JUL oko “Dnevnika"

JUL bacio oko na novosadski list koji sada kontrolise SPS. Malo verovatna svadja rezima sa Madjarima oko lista “Madjar so"

U Vojvodini je u toku izbor glavnih urednika u “glasilima od pokrajinskog znacaja". U pitanju su, zapravo, listovi ciji je osnivac Skupstina Vojvodine. To su “Dnevnik" koji izlazi na srpskom jeziku, “Madjar so" na madjarskom, “Hlas ljudu" na slovackom, “Libertatea" na rumunskom i “Ruske slovo" na rusinskom jeziku.

Glavni urednik “Dnevnika", Dragan Radevic, uverava ovih dana svoju redakciju i saradnike da ima snaznu podrsku u beogradskoj centrali SPS-a za reizbor na tu funkciju. Ako je to tacno, i ako je tacno da je novinarka Nada Vujovic konkurisala za tu istu funkciju tek na nagovor sefa JUL-a za Vojvodinu, Zivka Soklovackog, onda bi to moglo da znaci da je u pitanju sukob SPS-a i JUL-a oko prevlasti nad jedinim pokrajinskim dnevnim listom na srpskom jeziku.

Odgovori
čet

13.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:18

Providna fora

Da se Vlasi ne dosete...

Odgovori
čet

13.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 15:07

Dnevnikovac

Bice tu posla za policiju, a onda slede bukagije...

Odgovori
sre

12.10.

2016.

Stari dnevnikovac [neregistrovani] u 23:08

A, ko je većinski vlasnik?

UNS nam je sve objasnio, osim onog najvažnijeg:

A, ko je većinski vlasnik, u čije ime i sa kakvom vizijom budućnosti lista "Dnevnik" govori advokat Mića Đurđević?

Da li je to nemački koncern VAC koji je, baš kako Karanović navodi, 2003. postao većinski vlasnik lista "Dnevnik" (55 %), ali ugovorom manjinskom vlasniku "Dnevniku"AD (45 %) ostavio pravo da imenuje glavnog i odgovornog urednika?

Ili šabački biznismen Miroslava Bogićevića koji je 2012, u dilu sa Demokratskom strankom, a u paketu sa "Politikom", od VAC-a otkupio njegov udeo i u vlasništvu lista "Dnevnik"?

Ili, opet, koncern VAC koji je, prema nezvaničnim informacijama, ove godine povratio vlasništvo, pošto Bogićević nije plaćao rate iz ugovora o kupoprodaji?

Udubite se, malo, gospodo iz UNS, kad se već upuštate u ovakve, ne samo za vojvođansko, nego i ukupno srpsko novinarstvo važne teme, može se doći do odgovora i na pobrojana, i na druga krucijalna pitanje. Evo samo nekih:

- Da li će, i kada, odgovarati Nenad Čanak, u to vreme predsednik Skupštine Vojvodine, pod čijim direktnim pokroviteljstvom je većinski deo lista "Dnevnik" prodat VAC-u, što je bio uvod u 13-ogodišnju agoniju jedinih dnevnih novina na srpskom jeziku Vojvodini, agoniju koja danas doživljava kreščendo, a čiji deo je i ovaj cirkus oko imenovanja glavnog i odgovornog urednika?

- Da li će, i kada, odgovarati trojac Vera Šoti - Petar Petrović - Dušan Vlaović koji je 2003. tu transakciju operativno sproveo, a onda se, dok je list "Dnevnik" nezadrživo propadao, godinama smenjivao na ključnim pozicijama?

- Dokle će Vlaović koji je, u međuvremenu, "odstrelio" Šotijevu i Petrovića, kao sopstvenim vlasništvom upravljati ne samo listom "Dnevnik", već, preko svog potrčka Karanovića, i "Dnevnikom" AD?

- Kome će, za koliko novca i uz koliku proviziju, Vlaović i Karanović u narednih par meseci prodati zgradu štamparije "Dnevnika" AD, za šta su, inače, pripreme uveliko u toku?

- Da li će ovom dvojcu zaista biti omogućeno da manipluacijom sa šačicom malih akcionara kojima je, posle tri prošlogodišnja neuspela pokušaja privatizacije, pripala celokupna imovina "Dnevnika" AD, prodaju i desetospratnicu na Bulevaru oslobođenja u kojoj je list smešten decenijama i koja je simbol ne samo Novog Sada već i, bar u informativnom smislu, cele Vojvodine?

- Zar aktuelni čelnici grada koji Vlaovića i dalje podržavaju, zaista ne shvataju da će na njih pasti strašna ljaga definitivne propasti lista "Dnevnik" koja se sa tim čovekom na čelu neizbežna?

Udubite se, dakle, gospodo iz UNS - onima iz novokomponovanih udruženja kojima je, uzgrd, do "Dnevnika" stalog kao do lanjskog snega, površnost sa kojom ste pristupili agoniji "Dnevnika" bi, možda, mogla i da se oprosti, vama ne...








Odgovori
sre

12.10.

2016.

benko [neregistrovani] u 20:43

Re:

Ijao sabacki botovi mnogo ste vi zabrinuti za Dnevnik... Jel vam uplatio Bogicevic kredit da mozete da komentarisete po internetu ;-*

Odgovori
sre

12.10.

2016.

branislava opranovic u 20:12

julovski kandidat

Doticna je prvo bila SK; pa julovski kandidat za glodura (predlog Zike Soklovackog); pa za vreme Slobe u listu Dnevnik nagradjena za svoj novinarski rad; prilicno pritajena za vreme DS (nije se bunila kada je umesto Slobine slike stavljen na zid Kodeks novinara, bas kao sto se nije bunila ni kada je sada na fasadu dnevnika stavljena slika A. Vucica); pa sluzbenica i sledbenica naprednjackih naredbi, pa sad najzad i otvoreno u paktu sa direktorom (koji zaposlene ucenjuje nemastinom, ucenama i strahom) i pored pominjanja porekla i nacionalnosti u toku zestoke svadje ... Dvadeset godina rusila sve pred sobom, pa stigla i do penzije. Sad joj se ostvario decenijski san. Istina iz penzionerske klupe.

Odgovori
sre

12.10.

2016.

list [neregistrovani] u 19:36

konacno zajedno

Cestitam Nadi Vujovic na imenovanju. Konacno joj se ostvarila ZELJA DA BAR IZ PENZIJE bude glavna urednica, u proteklih deceniju i po bila je vecita pomocnica. DELA COVEKA KRASE !

Odgovori
sre

12.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:50

Isti princip

Po istom principu smenite Vlaovica. Direktora postavlja vecinski vlasnik. I gotova stvar, klupko se razmotava.

Odgovori
sre

12.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:37

Smejurija

Penzioner Karanovic imanovao penzionerku Vujovic za glodura! Smeje se ceo Novi Sad. Nista od toga ne bi bilo da direktor Vlaovic, koga po osnovackom aktu postavlja vecinski vlasnik, a koji radi protiv njega, nema podrsku gradonacelnika Vucevica. Vucevic se opet pred Glavnim sefom pravi nevest, kao ne zna nista sta se u Dnevniku radi, a svoje pomocnike je postavio u Nadzorni odbor. Srbija do Tokija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi