Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kineski novinari u poseti UNS-u: Zajedničkim inicijativama UNS-a i ACJA-e do jačanja prijateljstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 06. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Kineski novinari u poseti UNS-u: Zajedničkim inicijativama UNS-a i ACJA-e do jačanja prijateljstva

Delegacija kineskih novinara predvođena generalnim sekretarom Svekineskog udruženja Tianom Žongom posetila je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). Sa predsednikom UNS-a Živojinom Rakočevićem i generalnim sekretarom Ninom Brajovićem razgovarali su o istorijatu i delatnostima UNS-a i ACJA-e, a zatim su zajedno obišli i redakcije RTS-a i "Politike". Osim medijskog pejzaža, kineskim novinarima predstavljen je deo kulturnog nasleđa i prirodnih lepota Srbije, i to iz broda za vreme krstanjenja Savom i Dunavom.

Održavanje kulture dijaloga i ravnopravnosti, Živojin Rakočević je naveo kao osnovne ciljeve, a obrazovanje, zaštitu novinara od represije, pravnu i finansijsku pomoć kao važne delatnosti UNS-a. Na sličan način, kako je rekao Žong, funkcioniše i Svekinesko novinarsko udruženje. 

Razgovarajući sa predstavnicima kineske delegacije o budućim zajedničkim inicijativama, Brajović je predložio da u narednom periodu bude sastavljena hronika o saradnji srpskih i kineskih novinara, u kojoj bi bile zabeležene informacije o posetama i zajedničkim aktivnostima.

Kako je cilj udruživanja osnovati veliku novinarsku porodicu, Žong je naveo da bi bilo dobro stvoriti i zajednički "srpsko-kineski novinarski dom". Cilj ovakvog okupljanja bio bi, dodao je, da vrata za srpske novinare u Kini i kineske novinare u Srbiji uvek budu otvorena, kao i da Srbi i Kinezi znaju više toga jedni o drugima. Ovo bi, kako je istakao, bio važan korak za jačanje prijateljstva i suzbijanje dezinformacija.

 

Za srpsko i kinesko društvo, važno je kako su rekli iz UNS-a, podsetiti se i na stradanje kineskih novinara za vreme NATO bombardovanja zgrade kineske ambasade. Brajović je istakao da će se UNS i dalje truditi da stupi u kontakt sa njihovim porodicama, kako bi na sajtu UNS-a mesto našao i feljton o njima.

Posledice 78 dana bombardovanja i danas se osećaju, a srpski novinari na KiM svakodnevno trpe kršenje ljudksih prava, rekao je Rakočević.

 

O NATO bombardovanju razgovarali su i u poseti RTS-u. Ana Marija Simonović im je ispred spomen-obeležja u Aberdarevoj ulici govorila o ubistvu 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju javnog medijskog servisa.

„Posle 24 godine porodice nastradalih se još uvek pitaju 'Zašto?' i odgovora nema“, rekla je Simonović i podsetila na dvojicu stradalih kolega Sinišu Medića i Dragorada Dragojevića.

Njihova tela nisu pronađena, pa su u njihovu čast podignuta dva kenotafa, koje su članovi kineske novinarske delegacije obišli zajedno sa predstavnicima UNS-a.

Prethodno su ih u holu RTS-a dočekali urednica RTS-a i filmska kritičarka Sandra Perović, urednica složenih projekata u "Baštini i kulturnoj produkciji RTS-a" Ana Marija Simonović i urednik informativnog programa Saša Barbulović i odveli ih do studija u kome se snima dnevnik, kao i do informativne redakcije i Galerije RTS-a.

 

 

Sa njima su razgovarali o istorijatu, značaju, načinu finansiranja i gledanosti javnog servisa, ali i o kineskoj kinematografiji. Sandra Perović osvrnula se na popularnost kineskog filma kod srpske publike, a sa kineskim novinarima podelila je i informaciju o tome koji su njeni omiljeni kineski filmovi i reditelji. Preporuke su došle i sa kineske strane, pa je delegacija prisutnima preporučila nastavak filma Lutajuća zemlja (Liu lang di qiu 2).

Osim o filmovima, bilo je reči i o budućnosti televizijskog novinarstva koja je, kako su istakli kineski novinari, neizvesna jer se sve više mlade publike „seli“ na društvene mreže. Barbulović je istakao ohrabrujuće rezulate nedavnog istraživanja koji su pokazali zaustavljanje pada gledanosti od strane mlađe populacije.

 

 

Emisije posvećene kineskoj kulturi, kako kaže, takođe imaju vernu publiku. Poslednji u nizu projekata je dokumentarna reportaža „Očaravajući Peking 2“ koja opisuje ovu carsku prestonicu, koja je pre više 600 godina bila bila politički, ekonomski i kulturni centar dinastije Ming. Kao važan projekat koji je nastao u saradnji sa Kineskom medijskom grupom naveo je i „U potrazi za Valterom“.

Jedna od stanica bila je i redakcija najstarijeg srpskog dnevnog lista. Razgovarajući o „poplavi“ dezinformacija, novinari politike i predstavnici UNS-a su sa kineskim novinarima razmenili podatke o tome kako je Kina predstavljena u Srbiji, a kako Srbija u Kini.

Iz prizme kineskih medija, kako je istakla zamenica glavnog urednika sajta kineske agencije Sinhua, o Srbima se najviše razgovara na temu Kosova, stava o ratu u Ukrajini i međusobnoj saradnji dveju zemalja. U "Politici" se, kako kažu predstavnici ove medijske kuće, najviše piše o kineskom predsedniku, spoljnoj politici i tehnološkim otkrićima ove zemlje, dok građane najviše interesuje vojna moć Kine, o kojoj je malo dostupnih informacija.

 

Kao glavne izvore informacija naveli su agenciju Sinhua, kao i list Čajna dejli. Ipak, kineski i srpski novinari su bili saglasni da SAD u velikoj meri usmerava javno mnjenje jer su američke društvene mreže i mediji važan izvor informisanja u obe države.

Bilo je reči i o financijskoj održivosti „Politike“, zbog neizvesnog opstanka štampanih izdanja.  Predstavnici „Politike“ su rekli da, u skladu sa tradicijom, najviše ulažu u štampano izdanje, ali da se istovremeno trude da idu u korak s vremenom i da za onlajn izdanje stvaraju sadržaj koji je u skladu sa profesionalnim standardima.

Marko Lakić iz „Politike“ je kao poseban izazov istakao to što novinari sve vreme nastoje da kreiraju kvalitetan originalni sadržaj, a da opet budu čitani i na internetu.

Kineski novinari su kao "recept" za finansijsku održivost naveli manji broj stranica sa podjednako raznovrsnim sadržajem, manji broj zaposlenih i veći procenat reklama. 

Inače, delegaciju kineskih novinara činili su: izvršni sekretar ACJA-e Tian Yuhong, šefica odeljenja za odnose sa Evropom Wang Lin, zamenik šefa međunarodnog departmana medijske kuće People Daily's Yuan Jirong, zamenica glavnog urednika vebsajta Sinhue Zhou Hongjun, zamenik glavnog urednika Šenžena Su Rongchai i direktorka bugarskog odeljenja Kineske medijske grupe Fanglei Xia. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi