Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ zabrinut zbog ugrožene nezavisnosti RAI-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2023.

Autor: A.M. Izvor: UNS

EFJ zabrinut zbog ugrožene nezavisnosti RAI-a

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je zabrinuta zbog uređivačke politike u Italijanskom javnom servisu (RAI) nakon ostavke generalnog direktora ovog javnog servisa Karla Fuortesa. EFJ je pozvala parlament da pokrene debatu koja ima za cilj reformu upravljanja i finansiranja RAI-a.

Kako je naveo bivši direktor RAI-a Karlo Fuortes, ostavku je podneo 8. maja zbog političkih pritisaka.

„Ostavka je usledila u toku zakulisnih pregovora između Fuortesa i vlade koji su uključivali njegovo imenovanje za direktora napolitanskog pozorišta.Zbog toga Vlada je donela zakonsku uredbu kojom se bivši direktor pozorišta primorava na prevremenu penziju“, piše u tekstu.

Za novog generalnog direktora RAI-a juče je imenovan Roberto Serđo.

Iz EFJ-a  su zabrinuti su i zbog imenovanja Đampaola Rosija za novog korporativnog generalnog direkotra RAI – a,  s obzirom na njegove kontroverzne javne stavove.  

Na politiku upravljanja italijanskom radidifuznom službom u velikoj meri utiče sistem imenovanja odbora RAI – a. Naime, kako navode iz EFJ-a  način izbora članova odbora dovodi do zavisnosti od izvršne vlasti.

Od ukupno sedam članova Odbora, jednog biraju zaposleni u RAI, a po dva Vlada, Predstavnički dom i Senat.

EFJ je izrazio zabrinutost i zbog predloga zakona koji je nedavno predstavila senatorka Lega Mara Bizoto. Kao deo vladine koalicije, predloženi amandmani prete da dodatno smanje finansijsku autonomiju italijanskog radiodifuznog servisa.

U tekstu se navodi da RAI trenutno finansiraju građani preko naknade i  reklama. Prema reformi, javni servis bi bio finansiran iz budžeta.

„Iako bi takav zakonski amandman mogao naići na protivljenje unutar vladajuće koalicije, ipak smo zabrinuti zbog komesarkinog predloga, koji bi, ako bude usvojen, ozbiljno umanjio finansijsku nezavisnost emitera“, navodi se u tekstu.

EFJ sa italijanskim i evropskim novinarskim udruženjima i sindikatima poziva italijanski parlament da pokrene sveobuhvatnu reformu zakonodavstva koje reguliše italijanske javne emitere.

„Takva reforma bi trebalo da omogućii RAI-ju da radi u okviru održivog upravljanja, uz pouzdano i adekvatno finansiranje, obezbeđujući i njegovu uređivačku nezavisnost i javnu odgovornost, kako je preporučeno u predlogu Evropskog zakona o slobodi medija“, navodi se u tekstu.

Inače, EFJ se ovim saopštenjem pridružio Evropskom centru za slobodu štampe i medija, Međunarodnom institutu za štampu i Transeuropi koje su takođe izrazile zabrinutost zbog situacije u RAI-u.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi