Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Godišnjica bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu: Nekažnjen zločin vodi novim sukobima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 05. 2023.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Godišnjica bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu: Nekažnjen zločin vodi novim sukobima

Dopisnicima agencije Sinhua i lista "Guangming žibao" Šao Junhuan, Su Sinhgu i Džuu Jingu, koji su stradali u NATO bombardovanju Ambasade NR Kine 1999. godine počast su danas polaganjem venaca ispred Kineskog kulturnog centra odali predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) Predrag Rava i Nino Brajović, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, Ministar sporta Zoran Gajić i druge zvanice.



"Najmanje što možemo je da se sećamo naših kineskih kolega – dopisnice agencije Sinhua i dopisnika lista Guangming žibao, koji su ubijeni ovde od strane NATO-a. Definitivno se bombardovanje Ambasade Kine nije desilo slučajno jer su u pitanju bila tri precizna projektila. Ubijeni su radeći svoj posao. Nisu bili na frontu", rekao je član Uprave UNS-a i predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava.

Rava je dodao da će se kineskim novinarima odavati počast i u godinama koje slede jer se samo kulturom sećanja mogu sprečiti neki naredni zločini.

"Sećaćemo ih se i narednih godina jer svaki zločin koji prođe nakžnjeno šalje lošu poruku i vodi ka novim nesporazumima i ratovima", istakao je.

Odavanje počasti stradalim kineskim novinarima, kako je rekla ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, odražava težnju za mirom i međunarodnom pravdom.

"Zajedničko sećanje na njih odražava ne samo koliko mi negujemo naše tradicionalno prijateljstvo već i naše težnje za mirom, nezavisnom politikom i međunarodnom pravdom. U današnjoj međunarodnoj situaciji se potrebno da se držimo principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, a još potrebnije je da se zajedno suprotstavljamo hegemonizmu", dodala je Bo.

 

Ministar sporta Zoran Gajić rekao je da su kineski novinari stradali jer su iz NATO-a ubijali i van linije fronta.

"Naše je da pamtimo i molimo se Bogu za sve koji su izgubili živote i naročito da se molimo da se oni koji su ostali živi prizovu pameti, da krenemo u neku svetliju i zdraviju budućnost i budemo srećni kao ljudski rod", dodao je.

 

U NATO napadu na Ambasadu Kine su 7. maja 1999. godine ubijeni dopisnici lista "Guangming žibao" Džu Jing i Su Sinhgu, kao i novinarka agencije Sinhua Šao Junhuan.

Ambasada je pogođena sa tri projektila. Južni deo zgrade pogodile su dve rakete - jedna poslednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine postavljena je spomen-ploča.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi