Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ninus Nestorović: Aforizam je ogledalo vremena u kome se prelama piščeva duša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 04. 2023.

Autor: M. Stojanović Izvor: UNS

Ninus Nestorović: Aforizam je ogledalo vremena u kome se prelama piščeva duša

Aforističar Ninus Nestorović dobitnik je nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) za karikaturu i novinarsku satiru. Sa Nestorovićem smo razgovarali o hrabrosti neophodnoj za pisanje satiričnih tekstova, kao i o tome koliko aforizmi dopiru do publike.

Sposobnost da u svega nekoliko reči izgovori suštinu godinama unazad pomogla je Nestoroviću da se sa kolegama izbori za opstanak ove forme u štampi, obrazložio je žiri.

U jednom aforizmu ste naveli da smo pre ćutali zato što smo morali, a sad slobodno možemo da ćutimo. Zašto sad ne možemo slobodno da pričamo?  

Nestorović: Imamo potrebu da stalno neko donosi odluke u naše ime. Plašimo se odgovornosti. Plašimo se posledica koje će prouzrokovati naša "hrabrost" da kažemo šta mislimo. Plašimo se reakcije vlasti i moćnika. Plašimo se za svoju budućnost i budućnost naše dece. Zato ćutimo. Zato što smo nekad kukavice i ne smemo život da preuzmemo u svoje ruke.

Kada bismo u svoju pamet ulagali hiljaditi deo onoga što ulažemo u svoju lepotu, kako bi ovo lepa zemlja bila, napisali ste. Da li nam je zemlja lepa i glupa?

Nestorović: Naša zemlja je lepa. Za mene najlepša na svetu. Ne može za nas da se kaže ni da smo glupi... Mada, ponekad, ostavljamo utisak kao da jesmo... Dakle, kako stvari stoje, imamo i pamet i lepotu... a opet nešto nedostaje da bi ta pamet i ta lepota ovde došli do izražaja...

Koliko je moguće da sitna dnevna aktuelnost iznedri ideju za aforizam?

Nestorović: "Sitne dnevne aktuelnosti" već više od trideset godina ispisuju stranice istorije našeg moralnog i duhovnog propadanja. Uništavanje svih stubova našeg društva putem tih istih "sitnih dnevnih aktuelnosti" dovelo je do toga da "novinari", pevačice, kriminalci, prostitutke i političari iznedre na površinu neku novu "intelektualnu elitu" koja ovu zemlju iz dana u dan sve više gura u propast.

U kojim situacijama nastaju najbolji aforizmi?

Nestorović: Najbolji aforizmi nastaju onda kada svetlost i bistrina piščevog uma uspeju bar delimično da obasjaju mrak u kojem živi.

U čemu pronalazite inspiraciju za pisanje tekstova koji spadaju u domen satire?

Nestorović: Bez inspiracije nema kreacije. Bez nje nema ni života. ni ljubavi. Nema ni aforizma. Mene najviše inspiriše ljudska pohlepa, glupost i samoživost. Sva zla ovog sveta su iz toga proistekla - ratovi, ubistva, pljačke, silovanja...

Koliko aforizmi zapravo dopiru do publike?

Nestorović: Nije cilj da aforizmi dopru do publike, nego do mozga ljudi koji ih čitaju ili slušaju. "Estradni aforizmi" koji se čitaju na javnim nastupima ne spadaju u te aforizme koji treba da dopru do nečijeg mozga. Oni izazivaju smeh kod slušalaca. I to je njihova uloga. Ozbiljnije štivo, neestradne aforizme, potražite u knjigama naših vrhunskih satiričara. Ponekad ih možete pročitati i u štampanim medijima. Nažalost, sve ređe. I tamo je estrada pobedila.

U kojoj meri onda smatrate da publika danas čita i sluša aforizme?

Nestorović: Aforizmi se sve više čitaju, a najviše na društvenim mrežama. Lako dolaze do publike. Teme tih aforizama su ljubav, deca, seks, proleće... Sve više žena piše aforizme. Sve to doprinosi popularnosti aforizma kao lake i duhovite forme pisanja. Ipak, sve je manje onih pravih, ljutih, satiričara koji pišu o našoj stvarnosti i društvenim problemima, što umnogome doprinosi potcenjivanju vrednosti aforizma kao književne forme.

Kažu u narodu da osoba koje ima smisla za humor i ume da se nasmeje na svoj račun nikako ne može biti podla. Da li se vaše životno iskustvo slaže sa tim?

Nestorović: U potpunosti bih se složio sa Vašom konstatacijom. Ovo Vaše pitanje je ujedno i odgovor na to pitanje. Ne bih ja tu ništa dodao, osim da se moje životno iskustvo u potpunosti slaže sa tim.

 

Koliko je potrebna hrabrost za pisanje satiričnih tekstova?

Nestorović: Potrebna je velika hrabrost. Da bi neka "oštra" satira došla do čitaoca, neophodno je da onoliko koliko je hrabar pisac da napiše to književno delo, isto toliko mora da bude hrabar i urednik da bi to delo bilo objavljeno. Možda i više.

Da li se dešavalo da neko negativno komentariše Vaš aforizam?

Nestorović: Mnogo pohvala dobijam za kvalitet mojih aforizama. I, naravno, da te pohvale prijaju. Ima i kritika. Uglavnom dobronamernih. One su mi smernica za dalji rad na stvaranju novih aforizama. Ima i zlonamernih komentara, ali na njih ne trošim ni živce, ni vreme.

Milan Ćulibrk je rekao da su humor i satira najveći neprijatelji države, šta Vi mislite o tome?

Nestorović: Ako izjednačimo vlast i državu (vlast = država) onda je gospodin Ćulibrk u pravu... Po definiciji, neprijatelji (prave, zdrave) države su svi oni koji ne rade u njenom interesu... Pa, na osnovu toga, Vi sami prosudite ko su danas najveći neprijatelji naše države. I s kim ona zaista treba da se obračuna.

Koliko je aforizam vanvremenski, a u kojoj meri je pak ogledalo vremena?

Da je aforizam vanvremenski to će pokazati vreme, ono je najbolji sudija. Aforizam je ogledalo vremena u kojem se prelama piščeva duša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi