Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Feljton Branislave Milunov na sajtu UNS-a – Kako je na dan šale nastao simbol bez koga Beograd nije mogao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 03. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Feljton Branislave Milunov na sajtu UNS-a – Kako je na dan šale nastao simbol bez koga Beograd nije mogao

U susret 53. godišnjici postojanja Studija B, feljton „Slušate sada Studio B“, koji je pisala nekadašnja novinarka ove medijske kuće Branislava Milunov, biće objavljivan prvi put onlajn, na sajtu Udruženja novinara Srbije (UNS) u nastavcima ponedeljkom, sredom i petkom. Inače, ovaj feljton je objavljivan i u štampanom izdanju dnevnog lista "Danas".

U ovom feljtonu Milunov je sakupila sve uspomene na radio, za koji kaže da je stvarao nove vrednosti, pomerao standarde i modernim izrazom osvajao slušaoce i postao deo njih, ali i deo nje.

Kada prođe pored Beograđanke, gde je nekad na 23. spratu ekipa Studija B stvarala program, i pogleda uvis, Branislava Milunov, kaže, oseća blagu nervozu u stomaku kao nekad, kada je čekala da se upali crveno svetlo i krene emisija. Često se seti i prve audicije i razgovora sa Duškom Radovićem.

„Došla sam u Studio B u jesen 1980. godine. Duško Radović je bio predsednik komisije koja je primala tri novinara. Ušla sam u uži izbor, ali na završnom razgovoru vidim da oklevaju bez obzira na komentare da sam dobro napisala vest, da imam dobru dikciju i prijatan zvonak glas. Usudim se da pred Duškom izrazim sumnju da je konkurs namešten. Zagrmeo je da se orilo: 'kako se usuđujete da tako nešto kažete o Studiju B, mislite da ovde zapošljavamo preko veze? '“ , rekla je Milunov za sajt UNS-a.

Odbranila se, kaže, rečima da je već čula slična obrazloženja kada su je prethodna dva puta odbijali. Naposletku je dobila posao. Ipak, naredni izazov je bio dobiti poverenje Duška Radovića i ostalih kolega.

„'A, ti sa ta nova' - nije bilo pitanje Marka Jankovića kada smo se upoznali, već potvrda da je čuo kako sam se izborila da me prime u svoje redove. Moja prva smena bila je jutarnji program od pet časova, šest dana u nedelji. Nije bilo lako u početku, posebno to ustajanje u osvit zore, ali bila sam mlada i vredno sam učila slušajući savete i grdnje Dragana Jelića, Duška Radovića, Đoke Vještice, Zvonka Pantića, Slobodana Glumca...“, dodala je.

Studio B doživljavala je kao dom i školu. Uvek je, ističe, srećna što je novinar Studija B, dolazila na vreme, radila duple smene, snimala reklame, a zatim je počela da vodi i kontakt program.

Delove kolektivnog sećanja na Studio B, kao i brojne javnosti nepoznate detalje i priče o ovom radiju Milunov je zabeležila u nastavcima feljtona „Slušate sada Studio B“.  

Ovaj „podlistak“ su svojim uspomenama upotpunili i Zoran Simjanović i Peca Popović.  Dok je pisala feljton često bi se, kao i u karijeri uopšte, prisetila saveta novinara sa kojima je tada sarađivala.

„Šta je danas u meni ostalo od Studija B? Od Duška Radovića očinski savet da uvek i u svemu budem skromna; od Slobodana Glumca da vodim računa o lepoti govora i izražavanja; od Dragana Jelića da ne koristim fraze, poštapalice i šablone; od Đoke Vještice da odgovorim na svaki telefonski poziv, da brzo razmišljam, dajem ideje, da budem precizna i kratka, informativna; od Zvonka Pantića da ne budem kočoperna i ne trčim pred rudu“, rekla je.

Studio B je bio, ističe, važan i za Beograd, jer Beograd bez Studija B nije mogao.

„A sve to… krenulo je sasvim slučajno, potvrdio je Slobodan Glumac, tada direktor Borbe i jedan od osnivača Studija B. Njegovo svedočenje, zajedno sa svedočenjima ostalih osnivača, novinara, voditelja, muzičkih saradnika, tonskih realizatora i tehničke službe Studija B otkriva kako je začeta ideja o stvaranju radio stanice, koja se oglasila na dan šale 1.aprila 1970. godine, iz male sobe na 8. spratu zgrade Borbe“, kaže Milunov za UNS.

Milunov je pisala i o tome šta je sve prethodilo prvom aprilu, kao i kako se korak po korak ostvarivala vizija prvog direktora i glavnog urednika Dragana Markovića da radio “liči na nešto što je drugačije, što može da se u letu hvata, sluša u kolima, u pokretu, na ulici i da može da pokrije sve slojeve društva”.

O rastu i napretku programa svedočili su Đoko Vještica, Zoran Modli, Zvonko Pantić, kao i Ivan Bekjarev, Zlata Numanagić, Kornelije Kovač, Aca Radojčić i brojne druge ličnosti.

Posebna priča posvećena je najvećem simbolu Studija B, Dušku Radoviću, koji je budio Beograd specifičnim radio pozdravom “Beograde, dobro jutro”.

Za ova sećanja zabeležena u feljtonu „Slušate sada Studio B“, njegova autorka kaže da mu daju istorijsku vrednost.

„Simboli jednog vremena sačuvaće se za sva buduća vremena, jer je Studio B je deo svih nas“, rekla je.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi