Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Umesto dva dana Legija i braća Simović „svedočenje bez svedočenja“ završili za dvadeset minuta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 03. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

UNS na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Umesto dva dana Legija i braća Simović „svedočenje bez svedočenja“ završili za dvadeset minuta

Sudije Apelacionog suda u Beogradu, koje posle 24 godine odlučuju ko je ubio novinara i medijskog izdavača Slavka Ćuruviju, predvidele su dva dana za svedočenja bivšeg komandanta policijske Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije i pripadnika „zemunskog klana“ Miloša i Aleksandra Simovića, a sve se završilo u dvadeset minuta.

Pri ulasku u sudnicu Ulemek je pogledao prema mestu gde su iza staklene pregrade sedeli okrivljeni, nekadašnji pripadnici Resora državne bezbednosti (RDB), Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, i podigao ruku u znak pozdrava. Isto je učinio ubrzo, kada je napuštao sudnicu.

Tajna Legijinog iskaza

Ulemekovo svedočenje svelo se na ponavljanje iste rečenice: „Nemam ništa da dodam ili oduzmem od onoga što sam u istoj ovoj sudnici rekao pred drugim većem“.

Na pitanja sudije Vesne Petrović da li ostaje pri svom iskazu, da li je došlo do susreta između tada načelnika RDB Radomira Markovića i njega, razgovora u kom je iznet predlog da likvidira osobu, Ulemek je uglavnom ponavljao iste reči.

„Sve ovo sam već govorio i stvarno ne vidim svrhu ovog ispitivanja. Sve stoji u zapisniku i stojim iza toga“, rekao je Ulemek.

Na pitanje sudije da li je angažovao lica da likvidiraju Miroslava Kuraka, inače okrivljenog za ubistvo Ćuruvije kom se sudi u odsustvu, kao i okrivljenog Romića, isti je bio odgovor.

„Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom suđenju“, kazao je Ulemek.

Direktan odgovor sudija je jedino dobila na pitanje ima li neposredna saznanja o Ćuruvijinom ubistvu.

Ulemek je odgovorio „ne“.

Tužilac za organizovani kriminal Milenko Mandić rekao je da nema pitanja imajući u vidu da je „svedok ostao pri svim navodima koje je dao tužilaštvu i ponovo na glavnom pretresu“.

Ulemek je zatim odgovorio da je pretnji po njegovu i bezbednost njegove porodice bilo pre nego što je na sudu svedočio u septembru 2016. godine, ali da to nije uticalo na to što će reći.

Advokat Stevan Protić, branilac odbeglog Kuraka, pitao je Ulemeka da li je tužiocu rekao da je Kurak taj koji je pucao na Ćuruviju.

„Ne, nisam rekao da je pucao Kurak“, odgovorio je Ulemek.

Branilac Ratka Romića i Milana Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, pitala je Ulemeka da li je rekao da je Romić udario u glavu Branku Prpu koja je bila uz Ćuruviju kada je 11. aprila 1999. godine ubijen.

 

 

„Ne. Niti imam saznanja niti sam to ikada rekao“, odgovorio je Ulemek.

Na pitanje da li je braći Simović u kafiću „Bombaj“ rekao da je Kurak ubio Ćuruviju, Ulemek je odgovorio da se ne seća.

Bez neprijatnosti

Svedočenje Miloša Simovića svelo se na rečenicu da „neće davati nikakve iskaze, niti odgovarati na pitanja“.

Iako je sudija Petrović postavljala brojna pitanja, između ostalih i to da li ostaje pri ranije datom iskazu pred tužiocem 2014. i sudom 2016. godine, Simović nije želeo da odgovara.

„To je jako davno bilo i ne sećam se tada šta sam rekao i ne ostajem pri tim izjavama“, rekao je Miloš Simović.

Simović je naveo da „optužene ne poznaje i da nije učesnik u predmetu“.

„Da li ste o ubistvu razgovarali sa Legijom, bratom, Dušanom Spasojevićem?“, pitala je sudija.

„Ne bih sebe izlagao neprijatnostima“, kazao je Simović

Sa „ne“ odgovorio je na pitanje da li mu je prećeno.

Na pitanje ima li nešto da doda Simović je odgovorio: „Nemam, taman posla. Mogu samo da čestitam 8. mart svim damama“. Posle tih reči, bez osvrtanja, napustio je sudnicu.

Na današnjem pretresu svedočio je i Milošev brat Aleksandar Simović, koji je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao na glavnom pretresu „gde sam rekao da ne želim da dajem odgovore na pitanja suda, tužioca i okrivljenih“.

„Nisam želeo da učestvujem u ovome“, rekao je ovaj brat Simović.

„Imate li neka saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije?“, pitala je sudija.

„Kao što sam rekao na tom pretresu ne bih želeo da govorim o tome“, odgovorio je Simović.

Na današnji pretres Ulemek i braća Simović dovezeni su iz zatvora u kom izdržavaju kazne na koje su osuđeni zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih zločina.

Naručivanje jednog ubistva

Milorad Ulemek Legija dao je iskaz Tužilaštvu u kom je rekao da je u vreme NATO agresije 1999. godine sa JSO, jedinicom kojom je komandovao, bio na KiM, i da je 29. i 30. marta, obavešten da treba da se javi u Beograd načelniku RDB-a Radomiru Markoviću. Došao je u sedište službe u Kneza Miloša, u zgradu gde se tada nalazila Druga uprava i u kancelariji pomoćnika načelnika službe Franka Simatovića zatekao Markovića.

Kada su izašli u hodnik, posle sastanka, Marković ga je pitao može li Jedinica da preuzme zadatak za koji je potrebno nekoliko ljudi.

Objašnjavajući o kakvom se zadatku radi Marković je rekao da je potrebno da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države, da je termin „ukloniti“, rekao je Legija, značio u žargonu službe fizičku eliminaciju, odnosno likvidaciju.

Jedinica do tada nije nikada dobijala tu vrstu zadataka, ispričao je Legija,  i da je on trebalo lično da rukovodi tom akcijom. Pitao je načelnika koliko bi bilo trajanje zadatka i dobio odgovor da će okvirno trajati do 10 dana.

Legija se, prema sopstvenim rečima, našao u problemu zbog toga što nije mogao da dozvoli da jedinica ostane u ratnim dejstvima bez njegovog prisustva toliko dugo, te su se složili da je korisnije da bude na Kosovu i Metohiji.

Prema iskazu koji je dao Legija na KiM se vratio 29. ili 30. marta.

 

 

Nastavio je da se javlja Markoviću, kazao je Legija, i dvadesetak dana kasnije rekao da može da ispuni zahtev, ali je dobio od njega odgovor da je to završeno.

Legija je ispričao da mu je posle ubistva Ćuruvije, načelnik RDB-a Marković sedeći u kancelariji usput rekao „ova dvojica Radonjinih što su ubili Ćuruviju“, a da je pošto je napustio kancelariju u hodniku zatekao Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Slavko Ćuruvija ubijen je iz nečijeg ličnog interesa, stoji u Legijinom iskazu i da je to njegovo mišljenje.

Ćuruviji nije oprošteno što je okrenuo leđa celom tom sistemu za koji je godinama radio, rekao je Legija u svom iskazu, i naveo da se nije radilo o osobi koja je ugrožavala državu.

Zanimljivo je i da je 2002. godine, prema siskazu Legije, od njega Radomir Marković koji je bio u zatvoru, kako je naveo „isfrustriran zbog toga što su mnogi na slobodi, a on u zatvoru“ tražio da se organizuje ubistvo Miroslava Kuraka, i da je prihvatio.

Da je mislio da će to najbrže završti Dušan Spasojević kom je ispričao da ga je Kurak „pljuvao kod Rare u kazinu i da je rekao da je seljak iz Gajtana, da je to Spasojevića naljutilo i da je odmah izdao nalog svojim pit-bulovima da se to završi“.

Kada su Spasojevićevi zbog likvidacije pratili Kuraka, ispričao je Legija, on je to primetio i uspeo je da im pobegne. Ubrzo potom su Kurak i Romić došli kod njega kući, iskaz je Legije, pa je odlučio da se likvidacija zaustavi i rekao Spasojeviću da je to u vezi Kuraka i Romića možda bila lažna informacija.

Nastavak suđenja

Sudsko veće koje čine predsedavajuća Nada Hadži Perić, sudija izvestilac Vesna Petrović i sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević odlučili su da suđenje nastave 28. marta iako je prvobitni plan bio da izvođenje novih dokaza bude u pet dana od 6. do 10. marta.

 

Apelacioni sud odlučuje po žalbama Tužilaštva za organizovani kriminal i odbrane na presudu po kojoj su na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije, urednika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ osuđeni Radomir Marković (30), Milan Radonjić (30), Ratko Romić (20) i Miroslav Kurak (20).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi