Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Marija Stojaković iz Banje Luke – Novinar je pokretač savesti društva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

09. 11. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Marija Stojaković iz Banje Luke – Novinar je pokretač savesti društva

Marija Stojaković najmlađa je učesnica na ovogodišnjoj stručnoj praksi za novinare srpskih medija i predstavnika organizacija i udruženja Srba iz regiona. Za UNS ova devetnaestogodišnjakinja govori o iskustvu sa desetodnevne prakse u Beogradu, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u region.

“Djetinjstvo sam provela listajući dnevne novine koje je deda kupovao svakog dana.Tako sam naučila i da čitam. Tokom školovanja bila sam uključena u novinarsku sekciju, ali sve je to bio vid zabave jer niko od nas zapravo nije ni znao šta znači novinarstvo. Svi smo smatrali da je to način izražavanja, mišljenja i kreativnosti“, započinje razgovor za UNS Marija, još uvek studentkinja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Marija uređuje internet stranicu Krajiškog kulturnog centra „Sveti Sava“ iz Banje Luke, a volontirala je i u Muzeju savremene umetnosti.

“Iako sam svoje školovanje usmjerila prema prirodnim naukama, uvijek će dio mene biti vezan za medije, koliko zbog navike i potrebe, toliko zbog ljepote i težine koju to nosi. Biti informisan tačno i pri tome biti informisan na vrijeme je suština ovog posla, a to znači da je novinar pokretač savjesti društva“, objašnjava Marija.

Republika Srpska medije nije dovoljno prilagodila mladima, smatra Marija.

“Mlađe generacije zahtjevaju brže informacije, te se zato vrlo rado opredjeljuju za onlajn medije. Međutim, često prave grešku informišući se većinom preko društvenih mreža, u kojima ne samo da nailaze na dezinformacije nego i sužavaju svoj pogled interesujući se za mali broj tema. Većina medija nije prilagođena ovakvim potrebama“, kaže Marija.

Ona dodaje da „veoma rijetko možemo naći medije koji pišu o kulturi ili nauci, a te teme su vrlo važne u edukaciji mladih i razvijanju nacionalnog identiteta“.

„Stariji su sa druge strane oni koji čuvaju tradicionalne vrijednosti medija posvećujući dosta pažnje štampanim izdanjima i interesujući se za sve teme” rekla je Marija.

Praksom je, kaže, oduševljena, a naročito „ljudima koji su ljubazni, stručni i posvećeni svom poslu“.

„Hvala UNS-u na ovom predivnom iskustvu i redakcijama u kojima su nam objasnili šta je zapravo dobar novinar i koliko je važna ljubav prema profesiji“, rekla je Marija koja je na ovom desetodnevnom studijskom boravku imala obuku i u „Večernjim novostima“ i „Vestima“.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

09.11.

2017.

Neša [neregistrovani] u 14:06

Hm...

Novinarstvo više ne postoji, mladoj dami to niko ne reče.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi