Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Nova knjiga Milorada Doderovića “Borci plaču posle rata”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

07. 05. 2013.

Izvor: Milorad Doderović

Nova knjiga Milorada Doderovića “Borci plaču posle rata”

"Cilj ove knjige nije samo da se obezbedi isplata ratnih dnevnica za sve ratne veterane rata 1999. godine, već i da se preko novog Zakona o borcima obezbedi pravednija društvena briga i trajna socijalna zaštita njih i njihovih porodica", rekao je novinar i član Uprave UNS-a Milorad Doderović.

Iz štampe je uoči prvomajskih praznika izašla knjiga niškog novinara Milorada Doderovića “Borci plaču posle rata”.

Knjiga kroz ispovesti učesnika rata 1999.godine na Kosovu i ispovesti članova porodica palih boraca upozorava vlast da se istorija ponavlja i da i sadašnji borci i ratni veterani plaču i prose na trgovima gradova, kao što se to dešavalo pre stotinak godina slavnim učesnicima Albanske golgote i proboja Solunskog fronta.

Knjiga je objavljena u susret raspravi pred Velikim većem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu zakazanoj za 15. maj, a koja će se posle žalbe srpske države voditi povodom prošlogodišnje presude tog suda kojom je državi Srbiji naloženo da ratnim veteranima isplati dnevnice pod jednakim uslovima.

 

Niški advokat Srđan Aleksić, koji pred sudom u Strazburu zastupa više desetina hiljada ratnih veterana, finansijski je pomogao štampanje ove knjige i smatra da će ona ostati kao opomena, poruka i pouka sadašnjim i budućim generacijama kako se više nikada u srpskoj istoriji ne bi ponavljala nepravda i nebriga prema patriotama koji su herojski branili svoju otadžbinu.

Autor u predgovoru ističe da ova knjiga pretenduje da bude “moralni šamar državi”!

 U knjizi su objavljena imena poginulih u NATO bombardovanju Niša 7. maja 1999. godine, kada je od kasetnih bombi stradalo 15 civila među kojima je bila i jedna trudnica.

Tu su i imena, fotografije i kraće biografije poginulih Nišlija tokom rata na Kosovu i Metohiji, zatim ispovesti članova porodica poginulih, stručni tekstovi o ratnom postraumatskom, takozvanom “vijetnamskom sindromu”, autorski tekst profesora dr Đokice Jovanovića o ratnim veteranima kao žrtvama tranzicije, kao i pogovor knjizi u kojem advokat Aleksić objašnjava zašto i sa kojim pravnim argumentima zastupa borce pred sudom u Strazburu.

Knjiga počinje pesmom niškog novinara i pesnika Blagoja Glozića “Pozivanje ratnika”, a završava se pesmom Bore Đorđevića “Pogledaj dom svoj anđele”.

Pod nadnaslovom “nezaboravnik” deo ove knjige je i priča o legendarnoj srpskoj solunskoj heroini Milunki Savić, kao i deo iz knjige Arčibalda Rajsa “Čujte Srbi”,u kojoj se govori o nebrizi Srba prema svojim ratnicima i braniocima otadžbine.

Cilj ove knjige nije samo da se obezbedi isplata ratnih dnevnica za sve ratne veterane rata 1999. godine, već i da se preko novog Zakona o borcima obezbedi pravednija društvena briga i trajna socijalna zaštita njih i njihovih porodica.

Oni i nisu odlazili u rat zbog dnevnica već zbog mnogo uzvišenijih patriotskih razloga. Mora biti jasno da se  borci, koji   nisu bežali od poziva za ratnu mobilizaciju i koji su patriotski poturili svoje glave na branik otadžbine, ne mogu ignorisati i zaboravljati, ponižavati i margnalizovati u bilo kom pogledu.

Srbija je počinila nepravdu i diskriminaciju kada je  2008. godine pod plaštom “socijalne pomoći” isplatila ratne dnevnice samo veteranima iz 7 opština sa juga Srbije.

„Nije bilo lako borcima i njihovom advokatu  Srđanu Aleksiću da tuže državu, ali bi i država trebala da se stidi činjenice da je svojim postupcima dozvolila da nastanu pravno neoborive činjenice o diskriminaciji, što je dozvolila da se ratni heroji i borci koji su se 1999. godine  časno i patriotski odazvali ratnom pozivu, mogu videti kako prose na ulicama,nezaposleni, gladni i socijalno nezbrinuti, zaboravljeni i “otpisani” “, kaže Doderović.

On dodaje da je iz ispovesti boraca koje je beležio, jasno da oni ne traže milostinju i sažaljenje već samo ne pristaju na diskriminaciju u odnosu na druge koji su sa njima ratovali kao vojni ili policijski profesionalci.

A uz ratne dnevnice koje traže, oni ujedno nude državi partnerski dogovor o načinu kako će im ratne dnevnice biti nadoknađene. Nude i partnerski odnos u pripremi novog Zakona o boračkoj zaštiti kojim bi se regulisali svi oblici državne brige o borcima i invalidima.

Naročitu vrednost veteranskih ispovesti predstavlja činjenica da oni u evociranju svojih ratnih uspomena protivnike sa kojima su se gledali preko nišana ne nazivaju pogrdnim rečima.

Čitaoc će uočiti da ratni veterani osuđuju sve pojedince koji su mimo vojske i njene komande, obično daleko od fronta, pljačkali ili činili zločine koji kaljaju čast i ugled srpskog borca i vojnika.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

13.05.

2013.

BOKI [neregistrovani] u 22:47

Svaka cast autoru

ZELIM DA VAM UPUTIM SVE CESTITKE ZA IZDANJE.MOGU LI ZNATI GDE SE MOZE KUPITI KNJIGA

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi