Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Mila Mihajlović – „Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

22. 10. 2014.

Mila Mihajlović – „Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča“

Književnica i članica UNS-a Mila Mihajlović objavila je knjigu "Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča".

 

„Knjiga je reprint izdanje originalnog dokumenta koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije. Reč je o dvojezičnom izdanju na srpskom i na italijanskom jeziku“ rekla je Mihajlović UNS-u i  dodala da je delo „obogaćeno sa više od 70 originalnih, do sada nikada viđenih fotografija i jedina je arhivska građa o evakuaciji srpske vojske i naroda iz Albanije. Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. godine, italijanska Ratna mornarica je iz Albanije evakuisala 260.895 srpskih vojnika, 24.000 austrijskih vojnika - zarobljenika Srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova, i 300.000 tona hrane i materijala. Sa vojskom je evakuisana i srpska vlada, vojni vrh, kralj Petar i regent Aleksandar. Istovremeno, evakuisano je i 6.000 crnogorskih vojnika i kralj Nikola sa porodicom. U jeku zime i pod neprekidnim ratnim dejstvima, obavljeno je ukupno 248 plovidbi i  upotrebljeno 250 lađa“.

Knjiga „Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča“ dobila je specijalnu godišnju književnu nagradu "Čeruljo" za 2014.  koju dodeljuje Nacionalna unija oficira Italije za izuzetan doprinos istoriji.

Knjiga se može poručiti na mejl: mila.mihajlovic@gmail.com, više o knjigama Mile Mihajlović možete pogledati na adresi: https://sr-rs.facebook.com/pages/Knjige-Mile-Mihajlovi%C4%87/1438343733051234?fref=nf.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi