Naslovna  |  O nama  |  Organizacija  |  Predsednik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predsednik

Predsednik Udruženja novinara Srbije

 

Živojin Rakočević više od decenije piše za „Politiku“, bio je član Uprave UNS-a, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine.  

Živojin Rakočević je jedinstven novinar u srpskom medijskom prostoru. Borben i uporan, ali pitom i razborit, spada u najzaslužnije pojedince za osnivanje, razvoj i opstanak srpskih medija na Kosovu i Metohiji nakon NATO agresije 1999. godine.

Nemerljive zasluge ima za okupljanje novinara i jačanje Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i za izrastanje UNS-a u najjače regionalno novinarsko udruženje nakon 2000. godine.

Živojin Rakočević je izvanredan tumač društvenih zbivanja u Srbiji i regionu. Spada u retke novinare uvažene na različitim stranama podeljene srpske medijske i novinarske scene.

Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu. Pohađao specijalističke seminare o novinarstvu i medijima; pokretač i glavni urednik časopisa Potpis (1994-1995); uređivao poeziju u književnom časopisu “Stremljenja“; radio kao asistent na Filološkom fakultetu u Prištini (1997 – 1998).

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih. Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je KIM Radio čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Nagradu “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“ pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici u kojoj živi i radi.

Knjige i publikacije:

Monografija: Pronađeno pozorište O radu, Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine, knjiga intervjua: Umetnost života. Zastupljen je u zbornicima i antologijama. Objavljuje domaćim i stranim naučnim časopisima i novinama: Letopis matice srpske, Književnost, Stremljenja, Stvaranje, Politika, Danas, Reporter, NIN, A fju lajns magazin…

Nagrade: Brankova nagrada Matice srpske u Novom Sadu; Univerzitetska nagrada,  Priština; Lazar Vučković; Kondir kosovke devojke; Grigorije Božović; Povelja Radio Beograda; Interfer (reportaža);  Nagrada „Simo Matavulj“ UKS 2018; Kulturni obrazac Ministrastvo kulture 2019.  nagrada „Pečat Hercega Šćepana“, Trg od ćirilice Herceg Novi 2020.

 

Prema Statutu Udruženja novinara Srbije:

Predsednik UNS-a je organ UNS-a i odgovorno lice UNS-a, i on predstavlja i zastupa UNS u zemlji i inostranstvu.

Predsednik UNS-a potpisuje akta UNS-a, a po njegovom generalnom ili posebnom ovlašćenju akta mogu da potpisuju lica koja on ovlasti.

Predsednik UNS-a obavlja poslove poslodavca.

Predsednik UNS-a saziva sednice Uprave i predsedava im.

Predsednik je po funkciji član i predsednik Uprave.

Mandat predsednika UNS-a je četiri godine, sa pravom na ponovni izbor.

Opširnije o Predsedniku možete pročitati u Statutu.

Saopštenja Akcije Konkursi