Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Moguće mirno rešenje spora Jovović protiv „Novosti“ za mobing
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

14. 11. 2017.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Moguće mirno rešenje spora Jovović protiv „Novosti“ za mobing

U Višem sudu u Beogradu danas je odloženo suđenje po tužbi novinarke Jelene Jovović protiv Kompanije „Novosti“ za mobing, koje je trebalo da bude ponovljeno po presudi Apelacionog suda. Advokati koji zastupaju tužioca i tuženog su izjavili da je "moguće mirno rešenje spora". Sudija Irena Garčević je zbog ovog predloga odložila ročište i naredno zakazala za 12. decembar. Podsetimo, presudom Višeg suda koja je doneta 11. maja prošle godine, Kompanija „Novosti“ je bila obavezna da novinarki na ime duševnog bola zbog povrede časti i ugleda isplati 300.000 dinara.

Kompaniji je tada naloženo da spreči dalji mobing nad Jovovićkom i omogući joj da obavlja poslove urednika posebnih izdanja na koje je postavljena posle smene sa mesta urednika dodatka „Život plus“ 2013. godine.

Apelacioni sud je u maju ove godine ukinuo ovu presudu i naložio prvostepenom sudu da ponovi postupak.

Ovom sudu je, kako piše u presudi, ostalo nejasno „zbog čega je Viši sud obavezao tuženog da tužilji na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede časti i ugleda isplati iznos od 300.000 dinara, kada nije razjasnio u čemu se sastoji šteta i kako se manifestovala, odnosno, na koji način i zbog koje nezakonite radnje Dmitrovića je novinarka pretrpela duševni bol zbog povrede ugleda i časti“.

Apelacioni sud naložio je prvostepenom sudu da u ponovnom postupku, imajući u vidu primedbe na koje mu je ukazano, razjasni da li je u ponašanju i ophođenju Ratka Dmitrovića prema Jeleni Jovović bilo elemenata zlostavljanja, da li raspoređivanje Jovovićke na drugo radno mesto, urednika posebnih dodataka, predstavlja atak na nju, imajući u vidu da je raspoređivanje i organizovanje poslova u nadležnosti direktora Kompanije.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

19.11.

2017.

Srdjan [neregistrovani] u 13:20

Nije razjasnjeno???

Apelacioni sud je nalozio prvostepenom sudu da razjasni.......itd. Prvo, novinarka Jovovic je ,,smenjena,, sa mesta urednika, iako Zakon ne poznaje terminal ,,smena,, , Ali tako da je sa istim Ugovorom o Radu , dakle ISTIM, godinu i vise bila nerasporedjena, bez stola, kancelarije , sa licnim stvarima koje su bez odobrenja smesrene u neki magacin, dok je istovremeno tzv.Direktor , na njeno mesto postavio osobu koja , Prema sistematizaciji nema ispunjen osnovni uslov Visoku spremu, koju doduse nema ni tzv. Direktor.
Sud bi trebalo da obrati paznju na cijenice koje su jasno istaknute u tuzbi, da ih ponovo razmotri I dosudi pravicnu naknadu stete, naravno us zakonsku kamatu, kso sto je to propisano u Zakonu.
Istovremeno, ako se tuziteljka I tuzeni dogovore o mirnom resenju spora, tuzeni isplati naknadu stete, Tuzilac bi mogao da u drugom postupku tuzi tzv.Direktora , sada vec bivseg, za naknadu stete Kompaniji.
Samo ovakav ishod je zakoni, a takodje I pravedan. Svako da odgovara za svoje radnje I ,,uspehe,,

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi