Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Poslanik Marijan Rističević tužio Danicu Popović zbog kolumne u NIN-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

02. 06. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Poslanik Marijan Rističević tužio Danicu Popović zbog kolumne u NIN-u

Narodni poslanik i predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević tužio je za povredu časti i ugleda 18. maja ove godine Višem sudu u Beogradu profesorku Ekonomskog fakulteta i kolumnistkinju NIN-a Danicu Popović zbog teksta „Rističevića za ombudsmana“ objavljenog u nedeljniku NIN 22.12.2016. godine. Rističević traži naknadnu štete u iznosu od 300.000 dinara.

Kao tuženi u ovom predmetu navedeni su i izdavač NIN-a, Ringier Aksel Springer, glavni urednik Milan Ćulibrk i odgovorni urednik Nikola Tomić.

Kako se navodi u tužbi, Rističević je u tekstu predstavljen u „krajnje uvredljivom tonu, punom sarkazma i cinizma, sa tvrdnjom da je umešan  u ’nerešenu aferu’, te da je vlasnik firmi u kojima je završio kukuruz iz državnih rezervi“.

„Pomenuti tekst obiluje gomilom laži, najgrubljih uvreda, kleveta, konstrukcija, insinuacija, podmetanja i neistina, te ne može predstavljati ozbiljno i objektivno novinarstvo, odnosno autorski tekst. Sloboda izražavanja kao sastavni deo slobode medija nije apsolutno pravo!“, navodi se u tužbi koju je potpisao advokat Goran Ž. Radovanović.

Rističevićev advokat, kako stoji u tužbi, zaključuje „da se radi o organizovanoj harangi i progonu tužioca, (u istom periodu izlaze tekstovi slične sadržine u Blicu, Kuriru i Alo) samo zato što se verovatno zamerio nekome, ili nije iste političke orijentacije…“

„Na osnovu ovakvog pisanija - teksta, svim čitaocima i građanima se sugeriše da se tužilac bavio i bavi nezakonitim radnjama, koje imaju obeležje krivičnog dela trgovine uticajem, falsifikovanja, prevare, utajom poreza  i sl. Takođe, iznose se i druge ocene i procene o njegovom obrazovanju i to na jedan vrlo cinčan, uvredljiv i pežorativan način“, piše u tužbi.

U tužbi još stoji da navedeno u tekstu ima posebnu težinu, jer se radi o visoko tiražnom listu, kao i zbog toga što tekst Danice Popović stoji, u elektronskoj formi, na sajtu NIN-a. U tužbi se ističe da Rističević „nema firmu u svom vlasništvu niti udele u bilo kom drugom pravnom licu, niti je trgovao sa kukuruzom i sa državom“.

 

„Kod tužioca je zbog ovakvog grubog i kontinuiranog objavljivanja neistinitih informacija došlo do promene ponašanja, u vidu nezadovoljstva, ozlojeđenosti, isti trpi duševne bolove, jer je stalno zapitkivan o predmetnoj informaciji - vesti iz nedeljnika i elektronskog izdanja NIN-a, odnosno u kakvoj je on vezi sa sadržinom ove informacije. Objavljivanje neistinitih informacija, a posebno na način na koji su to činili tuženici, imalo je loše posledice po tužioca i kao uglednog političara i člana društvene zajednice, sa uspešnom karijerom, jer je došlo do promene ponašanja prema njemu. Tužilac je zbog ovakvog ponašanja tuženih pretrpeo i trpi štetu, narušeno mu je zdravlje, ugled kod prijatelja, rodbine i dr..“, navodi su iz tužbe.

Na pitanje UNS-a da prokomentariše tužbu, Danica Popović je kratko odgovorila: „Fuj.“

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

03.06.

2017.

ceca [neregistrovani] u 00:40

Opet uvreda

Ovo fuj koje je izgovorila Danica Popović nije dostojno jedne profesorke. Treba da je tuži i za takav komentar. Pročitala sam večeras tekst u NINU. Neverovatno koliko je mržnje, uvreda sasula profesorka fakulteta. Napisala je i da je Marjan dresiran, a dresiraju se samo životinje. Nadam se da ona ima dokaze da je Marjan maznuo kukuruz, da duguje više miliona poreza, da poseduje firme,ali ako nema dokaze za to ovo fuj joj neće pomoći!
To što opozicioni poslanici u duelima sa Marjanom gube ne znači da novinari simpatizeri treba da pomažu neistinom, već istinom.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi