Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bolje žalba Savetu za štampu, nego tužba sudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 11. 2011.

Izvor: Politika

Bolje žalba Savetu za štampu, nego tužba sudu

Faza uhodavanja rada novosnovanog tela vrlo je bitna jer će prva rešenja te komisije biti odredišna tačka za sve buduće postupke

Užice – Početkom rada Komisije za žalbe pri novoosnovanom Savetu za štampu ovaj savet je, praktično, počeo da radi.

Ilustracija: Ignjat Gatalo
S tim što je ova faza uhodavanja vrlo bitna jer će prva rešenja te komisije biti odredišna tačka za sve buduće postupke, preko njih Savet stiče podršku javnosti i autoritet pred pravosuđem.

- Idemo u pravcu dekriminalizacije uvrede i klevete u štampi, žalba građana na sadržaj novina i časopisa ovom savetu kao regulatornom telu treba da postane važan korak pre nego što se neko odluči na tužbu sudu protiv određenog glasila.

Ovo je rečeno u Užicu na preksinoć održanom okruglom stolu predstavnika naših novinarskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres), Saveta za štampu i lokalnih medija.

Prema rečima Dimitrija Boarova (NUNS), do sada je Savet u dva slučaja doneo odluke, ocenjujući ugrožavanje privatnosti i kršenje Kodeksa novinara: najpre o tekstu u listu „Pres“ oko jednog slučaja u Užicu, kad je ocenjeno da je privatnost ličnosti narušena, i drugi put po zahtevu bivšeg ministra Tomice Milosavljevića zbog napisa objavljenog u NIN-u, kad se stalo na stanovište da nedeljnik NIN nije postupio suprotno odredbama Kodeksa.

A da bi Savet, dodaje Boarov, imao što jači autoritet, zagovara se načelo sveobuhvatnosti, okupljanje što većeg broja medija i različitih interesa.

Kako je rekao Dragan Janjić (NUNS), država će uskoro imati obavezu da na pregledniji način raspodeljuje novac namenjen medijima.

- Ne zalažemo se za smanjenje budžetskih sredstava za medije, ali hoćemo da se finansira javni interes, da se pređe na projektno finansiranje, a ne kao sada na način vrlo pogodan za politički uticaj na medije – smatra Janjić.

Po oceni Ljiljane Smajlović (UNS) koja je detaljnije govorila o Medijskoj strategiji, taj dokument je država usvojila s predlogom o osnivanju šest regionalnih javnih servisa uprkos tome što su se novinarska udruženja takvom predlogu protivila.

– To je stvarno klimav dokument koji se zasniva na tome da će vlast želeti neki plus iz Brisela, pa je tu prilika za novinarska udruženja da možda ipak utiču na ponašanje države prema Medijskoj strategiji, kojom mi nismo zadovoljni – rekla je predsednica UNS-a.

B. Pejović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi