Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svetozar Bukvić porekao ono što je obećao OEBS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 03. 2011.

Izvor: Blic

Svetozar Bukvić porekao ono što je obećao OEBS-u

Kula - Obećanje dato predstavniku OEBS-a da će drakonski pravilnik o praćenju rada Skupštine opštine biti izmenjen, opštinski čelnici Kule nisu održali.

Većina novinara juče nije mogla da sa novinarskim legitimacijama uđe u salu SO Kula, a pripadnici agencije “Star skjuriti” sve vreme su motrili da novinari TV Kula, “Dnevnik”, “Večernje novosti”, “Kurir”, “Blic” i TV Vojvodine ne uđu na sednicu.

Iako je predstavniku OEBS-a i novinarskim udruženjima obećano da će novinari sednice pratiti sa legitimacijama svojih redakcija, juče su u salu ušli samo izveštači Informativnog centra Kula i lista “Ruske slovo”, koji su prihvatili da se akredituju i posredno podrže pravilnik koji sputava novinarske slobode.

I od odbornika je traženo da se prijave Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja, što je takođe nazvano akreditacijom. Svetozar Bukvić, predsednik opštine, bio je veoma rečit pokazujući svoju skupštinsku legitimaciju.

- Bez ovoga ni ja ne mogu da uđem u skupštinu. Kada podnesete dokumentaciju za akreditovanje, možete da uđete u salu. Gotovo je sa kaubojštinom u kulskoj skupštini - rekao je Bukvić.

Predsednik opštine je negirao da je na sastanku s predstavnicima OEBS-a i novinarskih udruženja dogovoreno da će do kraja nedelje pravilnik biti promenjen. U njemu je, između ostalog, zapisano da je novinarima za akreditaciju nužna fotokopija lične karte i dokument da je medij za koji radi upisan u sudski registar.

- Neko vas je obmanuo. Pravilnik će biti izmenjen do naredne sednice skupštine, koja će biti održana krajem marta - rekao je Bukvić.

Predsednik SO Kula Željko Kovač dozvolio je ekipama RTV Vojvodina i TV Kula da na nekoliko sekundi, s vrata, snime sednicu. Zbog odsustva novinara, sednicu su napustili Radovan Vukadinović, odbornik Slobodne Srbije, i Velibor Milojičić, nezavisni odbornik. Odbornici SRS, koji su demonstrativno napustili sednicu 16. februara nakon izbacivanja četvoro novinara, ovoga puta su ostali u sali. Tihomir Đuričić, šef opštinskog odbora SRS, rekao je da su radikali ostali u sali jer je bilo reči o javnim preduzećima.

- Na drugi način ne možemo da dobijemo bilo kakvu informaciju o stanju u javnim preduzećima. Zato, ovog puta, nismo napustili sednicu - rekao je Đuričić. Novinari, koji su ostali iza vrata SO Kula, nisu mogli da čuju detalje o poslovanju JP Zavod za izgradnju.

Nezavisni odbornik Velibor Milojičić rekao je da predstavnici medija nisu pušteni u salu jer je na dnevnom redu bilo pitanje saradnje Zavoda za izgradnju sa preduzećem Slavice Dvožak, snaje pokrajinskog poslanika Željka Dvožaka iz Kule. Milojičić je tražio da mu Branislav Vujović, direktor Direkcije, odgovori kako je moguće da se preduzeću Dvožakove snaje, koje je registrovano za rušenje objekata, iz kase isplati 1,3 miliona dinara za održavanje rasvete i novogodišnje ukrašavanje.

R. Ivanoska

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi