Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Menjaju pravilnik posle nedavnog incidenta i izbacivanja novinara iz sale SO
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 03. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Menjaju pravilnik posle nedavnog incidenta i izbacivanja novinara iz sale SO

Akreditacije će biti automatski odobravane za sve

Kula - Na narednoj sednici SO Kula, zakazanoj za petak 4. marta, odbornici će promeniti pravilnik o načinu i obezbeđivanju javnosti rada na sednicama SO Kula i radnih tela, kojim je uvedena obavezna akreditacija novinara.

Do odluke opštinskih čelnika da promene pravilnik, na osnovu koga su pre petnaestak dana izbačena četiri novinara iz skupštinske sale, došlo je posle sastanka opštinskog rukovodstva sa predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Misije OEBS.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV, po izmenjenom pravilniku, akreditacije će biti automatski odobravane za sve novinare koji rade u legalnim medijima, bez obzira na to da li su lokalni, pokrajinski, ili nacionalni.

- Pravo se odnosi na sve agencije, štampane i elektronske medije, bez obzira na to da li su u analognom, ili kablovskom sistemu, ukoliko rade u skladu sa zakonom. Za akreditaciju neće biti potrebno prilaganje fotokopije lične karte, već samo broj novinarske legitimacije, a pravo na akreditaciju imaće i slobodni novinari preko matičnih udruženja i uz važeću legitimaciju udruženja - navodi se u saopštenju.

Prethodni pravilnik, donet krajem januara, svojim odredbama - a po oceni novinara i udruženja, ponižavao je profesiju i onemogućavao javnost rada lokalne samouprave.

Dobijene su garancije predstavnika lokalne samouprave da se neće ponoviti incidenti sa nasilnim izbacivanjem, kao i da neće biti odmazde prema novinarima, koji su podneli krivičnu prijavu protiv onih, koji su ih fizički izbacili iz sale 16. februara.

Antrfile : Nanule, bermude i klompe

Prema prethodnom pravilniku, novinari, da bi se akreditovali, neophodno je bilo da dostave fotokopiju lične karte, potvrdu o upisu u registar javnih glasila za koji rade, dozvolu RRA. Pravilnik je novinarima zabranio nošenje „nanula“ i „tričetvrt pantalona“, ali i uzimanje izjava bez prethodne najave službi, a između ostalog, i fotografisanje je bilo dozvoljeno samo tokom prvih 15 minuta od početka sednice SO.

B. Baletić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi