Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski polumrak i krnja demokratija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2011.

Izvor: Danas - Sandžak

Medijski polumrak i krnja demokratija

Nova Varoš nema nešto što drugi odavno, godinama, pa i decenijama, imaju. Reč je o lokalnom radio i TV informisanju. Kad se sagleda mreža radio i TV stanica u okolnim opštinama, može se konstatovati da je u našoj komuni, kad je u pitanju lokalno javno informisanje, na sceni medijski polumrak.

List Zlatarske novosti, koji izlazi svakih 15 dana, koji priprema malobrojna tročlana redakcija, objavljuje najvažnije izveštaje i priloge o događajima između dva broja.

Zbog gladi za lokalnim informacijama, list je tražen i čitan. Međutim, život u našoj lokalnoj zajednici je mnogo složeniji nego što se to može prikazati i objaviti u jednom polumesečniku.

Kad je Republička radio-difuzna agencija raspisala konkurs za dodelu dozvola za emitovanje programa, iz naše opštine dozvolu je dobio samo Radio „Zlatar“ i to kao komercijalno-zabavna radio stanica.

U Prijepolju pored nedeljnika Polimlje, građane o svakodnevnim događajima informišu po dve televizijske i radio-stanice, a dozvolu za emitovanje nedavno je dobila i treća radio stanica.

U Priboju građani mogu pratiti programe jedne televizije i dva lokalna radija.

U Sjenici radi dopisništvo Regionalne TV stanice Novi Pazar.

U Čajetini lokalna samouprava se opredelila da jednom mesečno izdaje bilten, a da dnevne i značajne informacije objavljuje putem privatne radio stanice sa Zlatibora i Regionalne užičke TV Lav.

Čajetinska opština za lokalno informisanje iz budžeta godišnje izdvaja pet miliona dinara, pribojska tri i po miliona, a naša 1,8 miliona dinara (1,5 miliona dinara Zlatarskim novostima i 300.000 dinara Radio „Zlataru“ za oglase i poneke priloge).

Kvalitet života žitelja naše komune bio bi na višem nivou kada bi mogli da slušaju i gledaju emisije: jutarnji program, gost emisije, selu u pohode, puls grada, hronika, dnevnik, halo predsedniče. Ili kad bi slušali lokalne vesti svaka dva sata i pratili dešavanja iz kulture, sporta, života mladih, privrede, politike...

Kad bi sutra bili izbori, žitelji naše lokalne zajednice uopšte ne bi znali za koga bi od sadašnjih funkcionera ili odbornika SO ponovo glasali. Ne znaju, zato što nisu u većoj meri upoznati o tome šta oni rade, za šta se zalažu i kakve predloge iznose.

Kad bi imali svakodnevno izveštavenje o zbivanjima u našoj sredini preko radio i TV talasa, bio bi to način da se čuje glas prosvetnih radnika, lekara, inžinjera i svih drugih građana, koji su kreativni, koji bi iznosili nove ideje i doprinosili izgradnji novog sistema vrednosti.

Javnost rada je način za sticanje poverenja građanja i zaustavljenje procesa njihovog otuđivanja. Polazeći od toga da je javnost rada preduslov i sastavni deo demokratije, ispada da mi imamo krnju demokratiju.

Ako do sada nismo strateški, namenski ulagali sredstva za opremanje radio i TV studija i za nabavku predajnika, kao i za obezbeđenje novinarsko-reporterskog kadra, onda nam jedino preostaje, uz zadržavanje Zlatarskih novosti, primena čajetinskog modela: sveobuhvatni dogovor sa radio - stanicom Radio „Zlatar“ i regionalnom TV „Lav“, koje radio i TV talasima pokrivaju našu opštinu.

Ovim bi se postigao obostrani cilj: povećala bi se slušanost i gledanost ovih stanica, a time i njihova šansa za povećanje prihoda od reklama, a građani bi bili daleko informisaniji o događajima u lokalu.Autor je diplomirani politikolog iz Nove Varoši

Muhamed Mulaganović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi