Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poziv novinarima na javnu raspravu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2010.

Izvor: Danas

Poziv novinarima na javnu raspravu

Izrada medijske studije za strategiju reforme medija u Srbiji

Beograd - Javna rasprava o medijskoj studiji, koja će biti osnov za izradu strategije reforme medija u Srbiji, očekuje se u septembru, a novinarska udruženja već su počela da se pripremaju za svoje „nastupe“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je novinare da šalju predloge i sugestije o medijskoj studiji, kako bi pomogli predstavnicima ovog udruženja da se pripreme za javnu raspravu koja će biti održana na jesen unsinfo@uns.org.rs.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zajedno sa Lokal presom, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) već formiralo radne grupe koje će se baviti nacrtom medijske studije, a potom će u javnoj raspravi predstaviti i svoje viđenje medijske strategije. Među njima postoji konsenzus da u međusobnim razgovorima i konsultacijama sa medijskim ekspertima ponude gotova rešenja, ali i utvrde „liniju ispod koje neće ići“. Kako saznajemo, ove četiri asocijacije već su postigle preliminarni dogovor, koji će još utvrditi do septembra.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se održavanje šest radionica posvećenih raspravi o medijskoj studiji, nakon čega će biti izrađen nacrt medijske strategije, koji će takođe biti na javnoj raspravi pre usvajanja. Očekuje se da nacrt bude završen do kraja oktobra.

Kada je reč o pretplati, trećina bi ostajala RTS-u, a ostalo bi se po dogovorenom ključu delilo regionalnim, manjinskim i emiterima civilnog sektora. U medijskoj studiji preporučuje se i da novinska agencija Tanjug bude transformisana u nevladinu i neprofitnu javnu instituciju. Što se tiče lokalnih štampanih medija, eksperti predlažu podršku države.

Medijsku javnost, za sada, najviše je „zainteresovao“ predlog o uvođenju regionalnih javnih servisa, i samim tim promenu statusa Radio-televizije Vojvodine, koji su mnogi ocenili kao neizvodljiv.

Antrfile: Predlozi Evropske komisije

Podsetimo, medijska studija koju su izradili evropski eksperti angažovani od delegacije Evropske komisije u Beogradu, predstavljena je krajem juna ove godine. Među predloženim rešenjima, eksperti su istakli da bi u Srbiji trebalo zadržati jedan javni servis (RTS) na nacionalnom nivou, ali i oformiti još 15 regionalnih, koji bi se ravnopravno finansirali iz pretplate i prihoda od oglašavanja. Predloženo je i da bi trebalo da postoje najviše dve komercijalne televizije na nacionalnom nivou.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi