Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ničić direktorima uveo zabranu izjava za novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2010.

Izvor: Blic Srbija

Ničić direktorima uveo zabranu izjava za novine

Nalog gradskim firmama u Zaječaru

Zaječar - Gradonačelnik Zaječara Boško  Ničić naložio je sekretarici Gradske uprave da telefonira svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu i prenese „da ne smeju više da daju izjave štampanim medijima bez njegove prethodne saglasnosti“.

Da je zabrana razgovora stigla javnim preduzećima za „Blic“ su potvrdili izvori iz Gradske uprave, koji žele da ostanu anonimni, jer im u suprotnom „preti mogućnost da ostanu bez radnog mesta“.Potvrdu ove informacije „Blic“ je dobio i od jednog direktora javnog preduzeća.

- Mislim da je ovo u suprotnosti sa zakonom, ali ću poštovati nalog osnivača. Ne znam koji je razlog naveo gradonačelnika na ovaj korak  rekao je on.

Niko od direktora nije želeo da pod svojim imenom potvrdi ovu informaciju. Većina zaječarskih javnih preduzeća i ustanova je u velikim dugovanjima, kako je „Blic“ ranije pisao, a ovom zabranom gradonačelnika onemogućeno je da građani saznaju istinu o poslovanju firmi koje su na budžetu grada. U javnim preduzećima i ustanovama ima više hiljada zaposlenih, plate kasne mesecima, visina zarada je daleko ispod republičkog proseka, a neki, kao što je slučaj sa radnicima JP „Timočka krajina“, nisu primili ni dinara tačno godinu dana.O dugovanjima pojedinih firmi i ustanova juče nismo mogli da dođemo upravo zbog ove zabrane. Recimo, Direkcija za izgradnju je opštinska firma koja je u aprilu bila dužna 119 miliona dinara (a potraživala oko 22,5 miliona). Kako u ovoj godini nisu platili ni dinar za utrošenu struju i za nju duguju više od 21 milion dinara, pa su pred blokadom računa, obratili smo se direktoru Ljubi Đuričiću da obrazloži dugovanja.

- Nikome ne dajemo izjavu više za javne medije doslovce je rekao direktor Đuričić i zalupio slušalicu.

Neki direktori su ljubazno uputili novinare na drugu adresu jer „nisu nadležni“, neki su, prema rečima sekretarice, na sastanku, neki na godišnjem odmoru, neki su na službenom putu.

Dugovanja zaječarskog muzeja bila su 1,5 miliona dinara, a na pitanje o trenutnom finansijskom stanju ove kulturne ustanove, direktor Bora Dimitrijević je kazao da se nalazi u Beogradu i da zaista ne može sada da razgovara.Zaječarska Turistička organizacija je u aprilu dugovala pola miliona dinara.

- Za informaciju o sadašnjim dugovanjima obratite se opštinskoj finansijskoj službi kazao nam je direktor ove organizacije Zoran Stamenković.

Dopisnica „Presa“ iz Zaječara Anđelina Petrović-Marjanović pisala je o zaječarskim kupalištima i bila joj je potrebna bezazlena izjavakoja se ne odnosi na milionska dugovanja.

- Pokušala sam od direktora Ljube Đuričića da dobijem bilo kakav podatak o planu izgradnje bazena u Nikoličevu, ali je on bez objašnjenja odbio da mi kaže bilo šta o tome kaže Petrović-Marjanović.

Slavica Marković, dopisnica „Kurira“, od direktora Turističke organizacije Zorana Stamenkovića želela ja da dobije informacije o poslovanju.

- On me je odbio uz preporuku da se obratim opštinskom računovodstvu i knjigovodstvu koji vode njihovo finansijsko stanje kaže ona. Markovićeva je pokušala da kontaktira i sa direktorom Direkcije za izgradnju koji uopšte nije saslušao razlog poziva, već je odmah odgovorio da ne daje izjave.

- Najpre je rekao da ne daje izjave za „Kurir“, a na moje pitanje zašto samo za „Kurir“, odgovorio je da ne daje izjave ni za jedne novine - kaže Slavica Marković.

Sa gradonačelnikom Ničićem juče nismo uspeli da kontaktiramo jer je na službenom putu u inostranstvu.

Suzana Božinović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi