Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Promukao čačanski glas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 12. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Promukao čačanski glas

Zaposleni na Radio Čačku i u lokalnom nedeljniku mesecima ne primaju plate




Čačak - Zaposleni u Radio Čačku, jednom od najstarijih elektronskih medija u Srbiji, strepe za golu egzistenciju jer više od devet meseci nisu primili platu. Slično je i sa radnicima u „Čačanskom glasu“, lokalnom nedeljniku sa tradicijom od 80 godina, koji i pored odlične zarade na nivou firme, nisu primili pet i po zarada.

Ovo su juče na konferenciji za novinare saopštili predsednici sindikata ovih dveju medijskih kuća, novinari Aleksandar Maksimović i Zorica Jakovljević. Problemi su nastali odmah posle privatizacije, kad su sva tri lokalna medija - radio, televizija i nedeljnik, pali u ruke porodice čačanskog biznismena Zorana Bojovića. Sindikalci ističu da je vlasnik sve tri medijske kuće Bojovićev sin Miloš, koji trenutno studira u Švajcarskoj.

- Umesto da se radujemo Novoj godini, sa porodicama u 2012. godinu ulazimo sa strepnjom zbog činjenice da nam je 7. septembra isplaćena poslednja trećina zarade za mart - rekao je Maksimović u ime četvoro zaposlenih u Radio Čačku.

- Doprinosi su nam uplaćeni zaključno sa julom i to na minimalac, tako da od 1. januara ostajemo i bez zdravstvenog osiguranja, pa deci nećemo moći da overimo knjižice.

Sindikat je nekoliko puta pokušavao da pronađe rešenje sa direktorkom Svetlanom Bojović, majkom većinskog vlasnika, koja je menadžer sve tri kuće, ali kako kažu, ona se nekoliko meseci ne pojavljuje u firmi.

- Od juna, Radio posluje u sklopu Radio-televizije Čačak, iako takvo preduzeće zvanično ne postoji. Zaposleni u Radiju su u podređenom položaju, mada i kod njih plate kasne, odnosno, koliko znam, primili su prvi deo zarade za septembar - kazao je Maksimović.

Niko od radnika televizije juče nije prisustvovao konferenciji.

Zorica Jakovljević kaže da su se nekoliko puta obraćali Agenciji za privatizaciju, koja je uvek produžavala rokove vlasniku za isplatu zaostalih zarada.

Antrfile: Strah od biznismena

Predsednik Štarajkačkog odbora Samostalnog sindikata u Čačku Bratislav Jugović ističe da Bojović drži monopol nad medijima u gradu, ali da niko o tome ne sme da priča, jer je, dodaje, reakcija ljudi na sam pomen imena ovog biznismena - strah.

- Apelujem na odbornike da od Agencije za privatizaciju zatraže preispitivanje privatizacije medija, odnosno reviziju privatizacije svih preduzeća u kojima se pominje ime Zorana Bojovića - zaključio je Jugović.

V. Ilić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi