Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Psovka novinaru pesnica studentu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 11. 2011.

Izvor: Pravda

Psovka novinaru pesnica studentu

Obezbeđenje filozofskog fakulteta napalo studente i novinara „Pravde“ Blokada koja traje već dve sedmice na Filozofskom fakultetu u Beogradu juče se pretvorila u skandal kada se privatno obezbeđenje, koje je uprava ovog fakulteta angažovala da spreči blokadu studenata, prvo verbalno, a potom se i fizički obračunavalo sa akademcima ove visokoškolske ustanove.

Novinara „Pravde“ su vređali i pretili mu pri obavljanju profesionalnog zadatka.

Zgrada Filozofskog je od juče ujutru bila pod pravom opsadom privatnog obezbeđenja u civilu koje je stajalo na stepeništu i nikoga nije puštalo dalje od prvog sprata.

Petorica muškaraca u kožnim jaknama i odelima bez ikakvih oznaka fakultetskog ili nekog drugog obezbeđenja nisu dozvoljavala prolaz. Studenti su tražili obrazloženje ko ih je angažovao i ko ih plaća, ali su umesto odgovora prvo dobijali cinične osmehe, a potom i neprimerene komentare.

Prema tvrdnjama članova Plenuma jedan od pripadnika obezbeđenja udario je pesnicom u stomak studenta koji je pokušao da se stepeništem popne do trećeg sprata, gde se nalazi njegov odsek.

- Radnici obezbeđenja stajali su na stepeništu između prvog i drugog sprata. Pokušao sam da prođem, ali me je jedan od njih uhvatio za kragnu i stegao. Viknuo sam, a kolege su dobacivale: „Zašto nas napadate?“ Tada su radnici obezbeđenja počeli da guraju studente niz stepenice, a jednog su udarili pesnicom u stomak - tvrdi član Plenuma Filozofskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman u strahu od novih napada.

Obezbeđenje je napalo i novinarsku ekipu „Pravde“, koja je na licu mesta pokušala da dobije drugu stranu priče.

Prvo su fotografu pretili da će pozvati policiju i izbaciti ga napolje, a onda su i potpisnika ovih redova verbalno napali i najgrublje vređali.

Šta hoćeš, bre? Ko te pustio ovde kad je vama novinarskim smradovima zabranjen ulaz? Marš napolje, majku ti novinarsku - bile su samo neke od salvi uvreda koje je neimenovani pripadnik privatnog obezbeđenja uputio novinaru „Pravde“.

Pokušali smo da i na licu mesta potražimo dekanicu ili nekog iz uprave fakulteta, ali u dekanatu nikoga nije bilo, a dekanica Vesna Dimitrijević odbijala je pozive kada smo pokušali da je kontaktiramo preko telefona.Atmosfera koja je juče vladala na Filozofskom fakultetu delovala je prilično nadrealno.

Grupe studenata spavale su u hodnicima na improvizovanim ležajima na prvom spratu, dok su ostali akademci bili na stepeništu i komunicirali sa kolegama u holu preko megafona.

Član Plenuma Filozofskog Milan Stojanović kaže da je uvođenje privatnog obezbeđenja u zgradu fakulteta i sprečavanje slobode kretanja studentima sramota za čitavu akademsku javnost i početak obračuna sa akademcima u blokadi.Ko daje pravo nepoznatim ljudima u civilu da nam brane kretanje po fakultetu čiji smo studenti, da nas fizički napadaju i ko ih plaća i odakle. Da li naše preskupe školarine idu na privatne batinaše? Zašto uprava fakulteta laže javnost da ćemo prekinuti blokadu kada o tome nema govora, jer sutra organizujemo veliki protest zajedno sa sindikatima, a od ponedeljka ćemo razmatrati i opsadu Rektorata - kaže Stojanović.

Plenum Filozofskog demantovao je da će od danas omogućiti održavanje nastave već da je ta informacija još jedna laž uprave fakulteta. Plenumaši tvrde da je obezbeđenje dovedeno samo sa ciljem da sa fakulteta fizički izbace studente i nasilno prekinu blokadu.

Antrfile : Obezbeđenje krši zakon

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže da je sramotno sve što se juče desilo na Filozofskom fakultetu, a napadom na novinara „Pravde“ prekršen je i Zakon o javnom informisanju.

Fakultet je javna ustanova, događaj je od interesa za javnost, prema tome, na ovom je primeru prekršen Zakon o javnom informisanju, a verujem da uvrede koje su nanesene novinaru „Pravde“ potpadaju i pod odredbe nekih drugih zakona.

- Kao građanka se stidim što se Univerzitet u Beogradu toliko sramoti.

Novosadska prepucavanja

Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu oštro je osudio „nelegitimno i nezakonito okupljanje takozvanog plenuma“.

Optužili su pristalice Plenuma da vređaju i psuju profesore i studente, ugrožavaju proces nastave i da iznose klevete na račun studentskih predstavnika koje optužuju za strančarenje i za korupciju.

Pristalice Plenuma su optužile kolege iz parlamenata, čiji je član i Savez studenata, da vrše hajku protiv studenata, kao i da im u tome pomažu ekstremni desničari.

S. Milovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi